Prodajanje svojega telesa v Italiji ni kriminalizirano, je pa nezakonito vse drugo, povezano s prostitucijo. Foto: EPA
Prodajanje svojega telesa v Italiji ni kriminalizirano, je pa nezakonito vse drugo, povezano s prostitucijo. Foto: EPA
Pogled na osrednji trg v poslovnem središču EUR. Foto: Reuters

Po predlogu mestnega sveta naj bi bila prostitucija v tem nerezidenčnem območju dovoljena od aprila, cilj pa je regulacija in zmanjšanje vpliva najstarejše obrti na svetu, ki se trenutno izvaja na več kot 20 ulicah v okrožju.

Kot poroča La Repubblica, spolnim delavkam, ki jih bodo ujeli med nagovarjanjem potencialnih strank zunaj (nadzorovanega) dovoljenega območja, grozijo kazni do 500 evrov.

Če se bo eksperiment izkazal za uspešen, si mestni svet želi v okrožju ustanoviti še tri ločene rdeče četrti. Lokalno prebivalstvo regulacijo podpira. "EUR je že zdaj rimska rdeča četrt z več kot 20 ulicami, obleganimi dan in noč. Tam so ulice za transvestite, ulice za zelo mlada dekleta, ulice za moško prostitucijo. Mi, prebivalci, potrebujemo malce miru," je za časnik povedala domačinka Cristina Lattanzi, ena tistih, ki so pozivali k spremembam.

Kritike z desne
Manj navdušeni nad pobudo so v desnosredinski opoziciji v mestnem svetu, predstavniki Cerkve in celo nekateri znotraj Marinove Demokratske stranke (PD). "Upam, da gre samo za bizarno idejo, ki so si jo izmislili, da bi osvetlili to problematiko," pravi svetnik PD-ja Gianluca Santilli, ki trdi, da bi tovrstna ureditev vodila v nesprejemljive prostitutske gete.

Enrico Feroci, direktor rimskega Karitasa, pravi, da je pobuda preprosto moralno nesprejemljiva. "Prostitucija vedno vključuje človeško izkoriščanje, zato je skušati regulirati prostitucijo ali jo tolerirati vedno napaka," meni.

Italija ima po ocenah vlade in raziskovalnih organizacij med 70.000 in 100.000 prostitutk, od tega jih je polovica tujk, dve tretjini pa jih dela na ulici. Po italijanski zakonodaji prostitucija sama ni prepovedana, je pa nezakonito nagovarjanje k prostituciji, zvodništvo in vodenje bordelov.