Italijanski premier je dobil častno mesto predsednika stranke, dejansko pa jo bo vodil rimski župan Walter Veltroni. Foto: EPA
Italijanski premier je dobil častno mesto predsednika stranke, dejansko pa jo bo vodil rimski župan Walter Veltroni. Foto: EPA
Italijanska levica na delo

Veltronijevo imenovanje je bilo zgolj proceduralno, saj je že na volitvah pred dvema tednoma dobil več kot tri četrtine glasov, častna funkcija predsednika stranke pa je pripadla premierju Romanu Prodiju.

Visokoleteči načrti združene levice
Veltroni je po izvolitvi povedal, da je italijanski politični prostor potreboval novo stranko, Demokratska stranka, ki je nastala po združitvi dveh največjih strank vladne levosredinske koalicije, Levih demokratov in Marjetice, pa bo delovala z namenom zadovoljitve potreb vseh Italijanov.

"Italija potrebuje nov začetek, novo sezono," je povedal Veltroni. "Potrebujemo preprost politični sistem, ki bo znal poslušati potrebe ljudstva, ne pa "bolnega" demokratičnega sistema, kjer ducat političnih strank ustvarja nestabilnost in jemlje politične pravice Italijanom," je še povedal novi vodja stranke.

Veltroni najverjetnejši kandidat levice za premierja
Veltroni, 52-letni župan italijanske prestolnice, ki ima slovenske korenine, saj je bil njegov ded po materini strani diplomat Kraljevine Jugoslavije, je tako postal najverjetnejši kandidat za premierja, ki se bo na naslednjih volitvah pomeril z nekdanjim premierjem in konservativnim milijonarjem Silviem Berlusconijem.

Prodi upa na uspeh svojega projekta
Enotna levosredinska stranka je bila skoraj 12 let Prodijeva največja želja in njegov največji politični projekt. Uresničil se je z Demokratsko stranko, ki so jo oblikovali pred nekaj meseci, njihov cilj pa je bil premagati Berlusconijevo Forza Italia kot največjo stranko v državi. Prav tako je zdaj, ko je Prodijeva koalicija v senatu skoraj vsak teden tik pred tem, da izgubi že tako tesno večino, v italijanski politiki zavel nov veter in se je okrepilo upanje, da bodo demokrati levi sredini zagotovili enakost in trdnost.

Prva preizkušnja za novo stranko bodo volitve v Evropski parlament leta 2009, a le pod pogojem, da bo Prodijeva vlada tudi po glasovanju o proračunu ostala v sedlu. V nasprotnem primeru pa se bodo Italijani na nove volitve podali že spomladi naslednje leto.

B. T.

Italijanska levica na delo