Mugabe se je po 37 letih odrekel položaju predsednika, v zameno pa bo prejel več milijonov dolarjev in imuniteto. Foto: Reuters
Mugabe se je po 37 letih odrekel položaju predsednika, v zameno pa bo prejel več milijonov dolarjev in imuniteto. Foto: Reuters
Država je obubožana, predvidena življenjska doba je le 60 let. Foto: Reuters
Mugabeja je na mestu predsednika države nasledil Mnangagwa. Foto: Reuters

Nekdanja predsednik in prva dama bosta prejela več milijonov dolarjev, kar britanski Guardian označuje za "zlati stisk roke". Natančen znesek ni znan, časnik pa navaja visokega predstavnika vladajoče stranke ZANU-PF, ki pozna vsebino dogovora, da bo skupni znesek znašal najmanj 10 milijonov ameriških dolarjev.

Neimenovani predstavnik stranke je še dejal, da bo Mugabe v gotovini takoj prejel pet milijonov dolarjev, v prihodnjih mesecih pa še več. Mugabeju sta bila že dodeljena imnuniteta pred pregonom in zagotovilo, da ne bo nikakršnih ukrepov proti obsežnim poslovnim interesom njegove družine. Ravno obsežnost poslov predsednikove razširjene družine pa je prispevala k zamudi pri njegovem podajanju odstopne izjave.

93-letnik bo prav tako do smrti prejemal plačo v višini 150.000 dolarjev, potem pa bo njegova 52-letna žena, znana po svoji ekstravaganci in pohlepu, do konca svojega življenja prejemala pol tolikšno plačo. Grace je zaradi svojega zapravljanja denarja znana tudi kot Gucci Grace. Nedavno je tako v Južni Afriki kupila za več milijonov dolarjev nepremičnin in luksuznih avtomobilov. Njen najstarejši sin se medtem na družbenih omrežjih baha s svojim bogastvom, kar je razjezilo prebivalce Zimbabveja.

Robert in Grace Mugabe bosta lahko ostala v razkošni rezidenci v Harareju, znani kot Modra streha, država pa bo krila stroške njune zdravstvene oskrbe, osebja, varovanja in potovanj v tujino.

Opozicija kritična do dogovora
Opozicijski politiki so kritizirali dogovor z Mugabejem. Generalni sekretar glavne opozicijske stranke Gibanje za demokratično spremembo Douglas Mwonzora je tako dejal, da bi bil vsak dogovor, ki bi vključeval denar, neustaven. Dodal je še, da je glede na ustavo Mugabe upokojeni predsednik in ne more imeti imunitete pred kazenskim ali civilnim pregonom zaradi dejanj iz časa na položaju.

Neodvisni poslanec Themba Mliswa je dejal, "da ni države, ki bi želela imeti revnega nekdanjega predsednika." A voditelji morajo razumeti, da so odgovorni, dodaja.

Zimbabve v slabem stanju
Zimbabve ima po 37-letni Mugabejevi vladavini valuto brez vrednosti in ogromen dolg. Prebivalstvo je obubožano, stopnja brezposelnosti pa naj bi bila več kot 80-odstotna. Ceste so luknjaste, številni na podeželju nimajo elektrike, zdravstva skoraj ni. Predvidena življenjska doba je 60 let oziroma ena najnižjih na svetu, piše Guardian.

Katero smer bo izbral novi predsednik?
Mugabeja je na mestu predsednika nasledil nekdanji podpredsednik, 75-letni Emmerson Mnangagwa, ki je v petek prisegel na glavnem stadionu v Harareju pred več deset tisoč ljudmi. Obljubil je, da bo spoštoval ustavo in razpisal volitve do naslednjega avgusta.