Mnangagwa je po vrnitvi v domovino množici privržencev obljubil zvestobo in nova delovna mesta. Foto: Reuters
Mnangagwa je po vrnitvi v domovino množici privržencev obljubil zvestobo in nova delovna mesta. Foto: Reuters
Krokodil
Zaradi krutih obračunavanj s političnimi nasprotniki se je Mnangagwe prijel vzdevek krokodil. Foto: Reuters
Mnangagwa ljudstvu Zimbabveja obljublja delovna mesta

i kot novi predsednik Zimbabveja prisegel v petek.

"Ljudstvo je spregovorilo in glas ljudstva je glas Boga. Danes smo priča začetku nove in razvijajoče se demokracije," je Mnangagwa po vrnitvi iz izgnanstva v Južni Afriki nagovoril več sto podpornikov pred poslopjem vladajoče stranke ZANU-PF, kjer se je sešel z vplivnimi člani. V govoru se je vojski zahvalil za miren proces odstavitve Mugabeja.

ZANU-PF je sporočil, da bo Mnangagwa v petek prisegel kot predsednik, poroča državna televizija ZBC. Stranka je že predtem sporočila, da bo 75-letnik nadomestil Mugabeja do naslednjih predsedniških volitev septembra prihodnje leto. Glede na ustavo bi odstopljenega predsednika moral naslediti podpredsednik, na mesto katerega je Mugabe po odpustitvi Mnangagwe imenoval Phelekezelo Mphoka, ki pa ga je stranka odpustila in naj bi po poročanju BBC-ja že zapustil državo.

Državljanom je po odstopu 93-letnega Mugabeja obljubil gospodarsko rast in večje število delovnih mest v državi. Nekatere ocene za Zimbabve predvidevajo kar 90-odstotno brezposelnost. Mnangagwa je državljane pozval, naj sodelujejo, in obljubil, da jim bo služil.

Strah pred novim avtokratom
Nekateri politični analitiki in opozicija svarijo pred ponovnim samodržnim vodstvom države, saj je tudi Mnangagwa, ki ga je Mugabe že takoj po osamosvojitvi Zimbabveja od Velike Britanije leta 1980 imenoval na mesto ministra za državno varnost, znan po zagovarjanju trde linije, zaradi krutosti pa se ga je prijel vzdevek krokodil.

Vrnitev odstavljenega
Podpredsednika je Mugabe odstavil, ker naj bi želel mesto naslednice zagotoviti svoji ženi Grace Mugabe. Vendar je po odstavitvi Mangagwi zvesta vojska izvedla udar, nato so v nedeljo nekdanjega podpredsednika izvolili na čelo vladajoče stranke ZANU-PF, kjer je zamenjal Mugabeja. Ta je zatem po 37 letih na oblasti podal svoj odstop s takojšnjim učinkom. Za odstop se je odločil, medtem ko je parlament na pobudo ZANU-PF-ja že začel razpravo o njegovi odstavitvi.

Mnangagwa ljudstvu Zimbabveja obljublja delovna mesta