Jadranka Kosor ne uživa velikega spoštovanja javnosti. Foto: EPA
Jadranka Kosor ne uživa velikega spoštovanja javnosti. Foto: EPA

Kosorjeva se je rodila 1. julija 1953 v Pakracu, kjer je tudi maturirala. Po srednji šoli je odšla v Zagreb, kjer je diplomirala na pravni fakulteti. Od leta 1972 dela kot novinarka - kot dopisnica Večernjega lista in na Radiu Zagreb.

Med letoma 1991 in 1995 je na Hrvaškem radiu vodila oddaje za pregnance, begunce in žrtve domovinske vojne. Leta 1995 so jo izbrali za podpredsednico HDZ-ja in za podpredsednico hrvaškega Sabora.



Leta 2003 je postanla ministrica za družino, veterane in medgeneracijske solidarnosti. Istega leta je postala podpredsednice vlade Republike Hrvaške. Na predsedniških volitvah leta 2005 jo v drugem krogu porazil Stjepan Mesić. Od januarja leta 2008 je članica 10. vlade in znova opravlja dolžnost podpredsednice vlade in ministrice za družino.

Kosorjeva ima enega sina. Prav na svoj rojstni dan pa je slavljenka kot prva ženska v hrvaški zgodovini predlagana za premierko.

"Sanaderjev strelovod"
A hrvaška javnost in mediji so do nove premierke precej kritični. Na portalu index.hr jo celo obtožujejo, da je "od nekdaj opravljala umazane posle za Sanaderja" in da je "zaradi tega zaslužila, da prav na svoj rojstni dan dobi nalogo, da opravi tudi tistega najbolj umazanega". Da nastopi premiersko mesta za časa popolnega kolapsa, da zakrpa proračunsko luknjo 15 milijard kun, zadrži skupaj koalicijo in vodi državo, medtem ko Sanader "pobere šila in kopita".

Index gre še dalj in Kosorjevo imenuje za popolnoma nesposobno, ki da je od nekdaj služila le kot Sanaderjev strelovod, da nima nobene avtoritete ne v stranki ne v Vladi in nobenega spoštovanja v javnosti. "Torej, če se malce pobliže pogleda, je prav ona idelana za to funkcijo v tem času," zaključuje index.hr.