Večina Romov živi na robu družbe. Foto: EPA
Večina Romov živi na robu družbe. Foto: EPA
Ob svetovnem dnevu Romov so potekala številna praznovanja. Foto: EPA
Večina romskih otrok ne hodi v šolo, kar predstavlja osnovno težavo njihovega vključevanja v družbo. Foto: EPA

Zgodbo o napadu v Košicah je objavil slovaški tednik Sme, slovaška javnost pa je ogorčena ne le zaradi samega incidenta, temveč tudi zaradi odziva slovaških oblasti. Slovaški Amnesty International je poudaril, da oblasti pri spopadanju z rasno motiviranim nasiljem kažejo očitne pomanjkljivosti. Slovaška policija je sicer sporočila, da so devet policistov, ki so bili vpleteni v nasilje nad Romi, odpustili, proti njim pa so vložili tudi obožnice zaradi zlorabe oblasti in izsiljevanja. Suspendirali so tudi njihove nadrejene.

Šest mladih Romov, dva izmed njih naj bi bila stara le 13 let, naj bi 21. marca oropalo neko starejšo žensko, zaradi česar so jih policisti priprli. V štirih urah, kolikor naj bi bili priprti, so policisti s kamero na prenosnem telefonu posneli ponižujoče prizore, v katerih se norčujejo iz otrok, jih zmerjajo in jim grozijo, potem pa jih prisilijo v medsebojno klofutanje in poljubljanje.

Leta 2001 so policisti 50-letnega Roma pripeljali na policijsko postajo, ga priklenili na radiator in ga vso noč pretepali. Moški je umrl, napadalca pa so šele lani obsodili na osem let in pol zapora.

Obstajajo 4 glavne skupine Romov:
Kaldereši
predstavljajo najbolj številčno romsko skupino, v osrednjo Evropo so prišli z Balkana, naselili pa so se tudi v Severni Ameriki.
Hitanosi (poznani tudi pod imenom Kale) naseljujejo Pirenejski polotok, Severno Afriko in južno Francijo, slovijo pa kot izvrstni glasbeniki.
Manuši (znani tudi kot Sinti) večinoma živijo v Alzaciji ter okoliških nemških in francoskih pokrajinah, znani pa so kot potujoči zabavljači in cirkusanti.
Romničali so se večinoma naselili v Veliki Britaniji in Severni Ameriki.
Točnih številk ni
Kot že rečeno, Romi 8. aprila, na obletnico prvega svetovnega kongresa Romov v Londonu leta 1971, praznujejo svetovni dan. Romi, poznamo jih tudi pod imenom Cigani, izhajajo iz Indije, danes jih najdemo po vsem svetu, največ pa jih živi v Evropi. Točnih številk ni, po nekaterih podatkih naj bi jih bilo okoli milijon in pol, po drugih pa od pet do deset milijonov.

Največ Romov živi v Romuniji
Največ Romov živi v Romuniji, sledijo pa Bolgarija, Češka, Srbija, Rusija, Iran, Slovaška, Nemčija, Makedonija Španija idr. Slovaška je država, kjer je delež romske populacije največji: Slovakov je 5.400.000, od tega pa je 320.000 Romov. Po nekaterih podatkih živi v Sloveniji nekaj manj kot 10.000 Romov, ki so se prvič resneje organizirali leta 1995, ko so ustanovili Zvezo romskih društev. Ta se je leta 2000 preimenovala v Zvezo Romov Slovenije.

Nomadi že dolga stoletja
Romi so tradicionalno nomadi: okoli leta 1000 naj bi zapustili Indijo in se potem naselili na širokem ozemlju vse od Afganistana, Irana, Armenije do Turčije, nekateri pa so odšli v Evropo. V začetku 14. stoletja so prišli na Balkan, do 16. stoletja pa so dosegli že Škotsko in Švedsko. Nekateri zgodovinarji menijo, da so Romi po rodu iz nizke indijske kaste. Rekrutirali naj bi jih kot plačance in postali so kšatrije - delavska kasta. Na Zahod naj bi jih poslali, da bi se borili proti širjenju islama. Po drugi teoriji naj bi bili Romi potomci sužnjev, ki so jih za ujetnike vzeli muslimanski osvajalci, ko so prišli na sever Indije, sčasoma pa so v državah, kjer so živeli, razvili posebno kulturo.

Ob svetovnem dnevu Romov je slovensko zunanje ministrstvo poudarilo, da bo Slovenija med predsedovanjem odboru ministrov Sveta Evrope, ki ga po prevzela 12. maja, Romom posvetila posebno pozornost.

K. T.