Mitt Romney je z zmagama v Arizoni in Michiganu povečal svojo prednost pred zasledovalci glede na število osvojenih delegatskih glasov. Foto: EPA
Mitt Romney je z zmagama v Arizoni in Michiganu povečal svojo prednost pred zasledovalci glede na število osvojenih delegatskih glasov. Foto: EPA

Nekdanji guverner ameriške zvezne države Massachusetts Romney je z zmago v Arizoni osvojil vseh 29 delegatov za nacionalno konvencijo republikanske stranke konec avgusta v Tampi na Floridi, kjer bo potrjen zmagovalec, ki se bo na splošnih volitvah 6. novembra pomeril z demokratom Barackom Obamo. Po 75 odstotkih preštetih glasov jih je Romney dobil 48, nekdanji zvezni senator iz Pensilvanije Rick Santorum pa 26 odstotkov.

V Michiganu, kjer je Romney po 90 odstotkih preštetih glasov dobil 41 odstotkov, nekdanji senator iz Pensilvanije Rick Santorum pa 38, bo zmagovalec vsakega od 14 zveznih okrožij dobil dva delegata, po enega pa bosta dobila Romney in Santorum, ker sta dobila več kot 25 odstotkov glasov. Zaradi sistema se lahko zgodi, da Santorum, če bo nabral več zmag po okrožjih, iz Michigana potegne več delegatov kot zmagovalec države Romney.

Nekdanji predsednik predstavniškega doma zveznega kongresa iz Georgie Newt Gingrich bo v Arizoni osvojil tretje mesto, zvezni kongresnik iz Teksasa Ron Paul pa zadnje, četrto. V Michiganu kaže, da bo med njima obratno. Romney bo v vsakem primeru povečal svojo prednost pred zasledovalci glede na število osvojenih delegatskih glasov. Do sinoči jih je imel, po štetju tiskovne agencije AP, 123. Santorum jih je imel 72, Gingrich 32 in Paul 19. Za zmago jih je treba zbrati najmanj 1144.