Kaj vse se bo še razkrilo o tem, kakšni izdelki se sploh znajdejo na policah? Foto: EPA
Kaj vse se bo še razkrilo o tem, kakšni izdelki se sploh znajdejo na policah? Foto: EPA
Findus
Goveje lazanje, ki to niso bile. Foto: EPA

Afera se je začela v Veliki Britaniji in je razkrila verige, po katerih poteka proizvodnja, distribucija in prodaja mesa v Evropski uniji. Tako je na primer švedsko podjetje za prodajo pripravljene hrane Findus za dobavo v britanskih supermarketih uporabljalo storitve francoskega podjetja, ki pa je mesne surovine pridobilo v Romuniji.

Klobčič se je začel razpletati, ko je prišlo na dan, da je Findusova mesna lazanja namesto govejega mesa vsebovala kar 100 odstotkov konjetine. Sedem francoskih trgovskih verig - Carrefour, Monoprix, Auchan, Grand Jury, Casino, Cora in Picard je zato umaknilo vse zamrznjene izdelke omenjene znamke Findus in še drugega, francoskega podjetja Comigel.

Basescu: To nas lahko spremlja še leta
Konjsko meso, ki se je znašlo v govejih izdelkih v Veliki Britaniji in Franciji, naj bi sicer prišlo iz romunskih klavnic, zato so tamkajšnje oblasti zagotovile, da bodo sprožile pravne postopke, če se ugotovijo kršitve zakona. Zaradi škandala se bosta srečala evropski komisar za kmetijstvo in romunski zunanji minister. Še pred izsledki raziskave pa je romunski predsednik Trajan Basescu opozoril, da bi lahko njihovi mesarji "za mnogo let" izgubili zaupanje in se soočili tudi s strogimi omejitvami glede izvoza, če se bodo obtožbe, da so jedro težave prav romunski mesarji, izkazale za resnične.

Ponta odločno v bran romunskih klavnic
Romunski premier Victor Ponta je odločno zanikal odgovornost dveh romunskih klavnic, ki naj bi konjsko meso prodajali kot goveje. "Iz vseh podatkov je razvidno, da romunska podjetja niso kršila evropskih pravil. Pošteno povedano, sem zaradi obtožb zelo jezen," je bil odločen Ponta.

Britanski okoljski minister Owen Patterson je dejal, da gre pri škandalu ali za "izjemno malomarnost ali mednarodno kriminalno zaroto", vlada pa je odločena, da bo našla odgovorne, pri čemer sodeluje z drugimi evropskimi vladami. Dodal pa je, da moratorij na uvoz mesa iz EU-ja po pravilih Unije ni dovoljen.

Francoski ministri za kmetijstvo, potrošnjo in hrano se bodo sešli na kriznem srečanju, saj želijo zagotoviti, da so bili s polic umaknjeni vsi sporni izdelki.

V Sloveniji tega mesa za zdaj ni
V Sloveniji tega mesa zaenkrat niso našli. Pri aferi s konjskim mesom gre sicer po besedah namestnice vršilca dolžnosti generalnega direktorja uprave za varno hrano Vida Čadonič Špelič a klasično poneverbo oz. problem nepravilnega označevanja izdelkov. "Poneverba pomeni, da je nekaj narejeno drugače, kot bi smelo biti. Največkrat - in tudi v tem primeru je tako - pa ne gre za ogrožanje varnosti. To pomeni, da gre za težnjo k zaslužku. To je pravzaprav največkrat vodilo pri vseh poneverbah, tudi v tem primeru," je pojasnila.

Findus: Smo žrtev prevare
Švedsko podjetje Findus, ki je moral iz prodaje umakniti svoje "goveje" lazanje, pa je sporočilo, da bo na francoskih sodiščih vložilo tožbe, saj trdijo, da so žrtev prevare. Tudi dobavitelj tega mesa, južnofrancosko podjetje Spanghero, je zatrdilo, da je žrtev prevare in da namerava tožiti romunskega dobavitelja.

Tudi v Franciji pa so se pojavila ugibanja, da za škandalom stoji kriminal. Minister za potrošniške zadeve Benoit Hamon je dejal, da so bile motiv za prevaro po vsej verjetnosti finančne koristi, saj naj bi storilcem prinesla do 300.000 evrov zaslužka.

Nejasnosti glede sestave mesa se porajajo tudi pri irskih in poljskih poštrošnikih. Prejšnji mesec so namreč irski prehranski inšpektorji ugotovili, da so v nekaterih hamburgerjih, ki so bili namenjeni britanskim kupcem v trgovinah Tesco, Iceland in Lidl, našli konjsko meso.