Novi romunski premier Ciuca. Foto: Reuters
Novi romunski premier Ciuca. Foto: Reuters

54-letni Ciuca si je ime ustvaril predvsem v letih 2001–2004 kot poveljnik romunskih vojaških kontingentov v Afganistanu in Iraku. Njegova vladna ekipa je danes v spodnjem domu parlamenta po poročanju APA prejela 318 poslanskih glasov podpore, za zaupnico pa bi jih zadostovalo že 84 manj. "Svoje politične razlike potiskamo na stran (...), da bi končali napet položaj, v katerem je ta država," je pred poslanci in poslankami poudaril Ciuca.

Vladajoči liberalci (PNL) in njihovi glavni tekmeci, do zdaj opozicijski socialni demokrati (PSD), so dogovor o oblikovanju skupne vlade, v kateri bo sodelovala še manjša stranka madžarske manjšine UDMR, dosegli prejšnji konec tedna. Tako naj bi rešili globoko politično krizo v državi, ki jo je še dodatno zaostrila pandemija covida-19.

Obe stranki sta že sodelovali v vladi v letih od 2012 do 2014, a kljub temu se zdi njuno sodelovanje številnim nenaravno, piše avstrijska tiskovna agencija APA. Obenem dodaja, da bo imela v novi vladi glavno besedo verjetno stranka PSD, saj ima v parlamentu več glasov od liberalcev. A PSD je v času, ko je vodila Romunijo, nazadnje v letih 2017–2019, postal predvsem sinonim za korupcijo, nepotizem in poseganje v pravosodje.

Tokratni dogovor PNL-ja in PSD-ja o vnovičnem sodelovanju sicer temelji na rotirajočem predsedovanju vladi do rednih volitev decembra 2024. Prvi je to nalogo prevzel donedavni obrambni minister iz PNL-ja, upokojeni general Ciuca, ki mu je predsednik države Klaus Iohannis v ponedeljek podelil mandat za sestavo vlade. Glede na koalicijski dogovor bo po letu in pol vodenje vlade prevzel kandidat PSD-ja, predvidoma Marcel Ciolacu.

Romunija je v veliki politični krizi že vse od začetka oktobra, ko je bila tedanjemu premierju Florinu Cituju (PNL) v parlamentu izglasovana nezaupnica. Koalicijski partnerji, zeleno-liberalno usmerjena stranka USR, so ga zapustili zaradi "diktatorskega vladanja".

Politično krizo je medtem poglobila še pandemija covida-19. Epidemične razmere v državi so ene najslabših na svetu. V državi je cepljenih le okoli 37 odstotkov od skupno 19 milijonov prebivalcev.