Brazilska predsednica obljublja boljše javne storitve. Foto: EPA
Brazilska predsednica obljublja boljše javne storitve. Foto: EPA
Brazilija
Med protestniki so večinoma mladi Brazilci. Foto: EPA
Brazilska predsednica napovedala reforme

Potem ko se je na ulicah brazilskih mest v četrtek zbralo več kot milijon protestnikov, je predsednica v petkovem televizijskem nagovoru dejala, da Brazilija zmore več.

"Ljudje imajo pravico kritizirati," je poudarila Rousseffova in obljubila, da se bo srečala s predstavniki protestnikov in delavcev ter voditelji lokalnih skupnosti. Ob tem je spomnila, da je predsednica vseh Brazilcev - tistih, ki podpirajo protestnike, in tistih, ki jih ne.

Protesti so se začeli zaradi zvišanja cen javnega prevoza, a so nato prerasli v izražanje nezadovoljstva zaradi korupcije in stekanja denarja v organizacijo velikih športnih dogodkov, kot sta Pokal konfederacij in svetovno nogometno prvenstvo, namesto da bi sredstva namenila za izobraževanje in zdravstvo.

Na te očitke je Rousseffova odgovorila, da sta nogomet in šport simbola miru in mirnega sožitja.

V svojem govoru je izpostavila nedopustnost nasilja. "Vlada ne more stati ob strani in gledati, kako ljudje uničujejo javno lastnino in prinašajo kaos na naše ulice," je dejala Rousseffova.

Rousseffova je obljubila reformo javnega prevoza in napovedala, da bodo dobiček od črpanja nafte namenili za izobraževanje. Za izboljšanje zdravstva bo iz tujine prišlo več tisoč zdravnikov, je še dejala.

Scolari podprl predsednico
V bran brazilski predsednici je stopil tudi trener brazilske nogometne ekipe Luiz Felipe Scolari. "Vsi si na različne načine prizadevamo za pravičnejšo državo, in tudi ljudje v vladi razmišljajo in delujejo enako. Ne moremo jih kar obsojati," je dejal Scolari.

Številni Brazilci so vzrojili zaradi več milijard dolarjev vrednih priprav na nogometno prvenstvo in olimpijske igre ter se odpravili na ulice. Protesti v zadnjih dneh so zasenčili tudi Pokal konfederacij, ki te dni poteka v Braziliji, a Mednarodna nogometna zveza (Fifa) ne razmišlja o prekinitvi pokala.

Tudi izvedba svetovnega prvenstva prihodnje leto ni ogrožena. "Ni plana B," je pred prihajajočim sestankom z organizacijskim odborom prvenstva dejal generalni sekretar Fife Jerome Valcke.

Potem ko se je četrtek na ulicah brazilskih mest zbralo okoli 1,25 milijona protestnikov, so v petek potekali manjši protesti v Riu de Janeiru, Sao Paulu, Curitibi in Fortalezi. V Caucaii, predmestju Fortaleze, se je okoli 100 huliganov zneslo nad prostori tamkajšnje občine.

Brazilska predsednica napovedala reforme