Zakon so podprle vse večje parlamentarne stranke. Foto: MMC RTV SLO
Zakon so podprle vse večje parlamentarne stranke. Foto: MMC RTV SLO

Zakon, ki so ga podprle vse večje parlamentarne stranke, HRT opredeljuje kot javno ustanovo, ki ponuja javne medijske storitve, ne določa pa notranje organizacije osrednje hrvaške medijske hiše, ki bo urejena s statutom radia in televizije.

Filme lahko le enkrat zmotijo reklame
Z novim zakonom je določeno, da bodo HRT financirali iz dveh virov - naročnine, ki bo znašala 1,5 odstotka povprečne neto plače v državi v letu pred določitvijo naročnine, in s prihodki od oglaševanja. Na HRT-ju bodo lahko predvajali devet minut reklam v vsaki uri programa, razen v osrednjem programskem terminu med 18. in 22. uro, ko bodo lahko oglaševalcem namenili po štiri minute programa. Celovečerne filme bodo lahko prekinjali z oglasi zgolj enkrat med predvajanjem.

Sicer pa bodo morali imeti ločeni računovodstvi za prihodke iz naročnine in za tiste od oglaševanja. Zakon prepoveduje uporabo javnih prihodkov za komercialne dejavnosti.

Opoziciji najmanj en član v nadzornem svetu
Novi zakon predvideva podpis pogodbe med vlado in HRT-jem za petletno obdobje, s katero bodo določili programske obveznosti nacionalnega radia in televizije ter vire in zneske stroškov za predvajanje programov. Med novostmi v zakonu je tudi določilo, da bo opozicija predlagala najmanj enega člana nadzornega odbora HRT-ja. Uvaja položaj komisarja za uporabnike storitev nacionalnega javnega medija, ki bo v štiriletnem mandatu skrbel za komunikacijo z občinstvom.

Poslanci so danes sprejeli tudi amandma HDZ-ja, ki je predlagala, da HRT kot javna ustanova z nacionalnim interesom v okviru svojih programskih načel spodbuja domoljubje. Niso pa sprejeli amandmaja koalicijske Samostojne demokratske srbske stranke (SDSS), da bi novinarji in uredniki dobili možnost obveznega posvetovalnega mnenja pri izbiri glavnih urednikov.