Dogovor je pozdravil tudi ruski premier Vladimir Putin. Foto: EPA
Dogovor je pozdravil tudi ruski premier Vladimir Putin. Foto: EPA
Nafta
Zaloge nafte in zemeljskega plina na Arktiki so velike. Foto: EPA
Rusija v posel z ZDA

Potem ko je ameriški predsednik Barack Obama pred časom napovedal krepitev gospodarskih vezi med Rusijo in ZDA, je tokratni dogovor največji skupni gospodarski posel obeh velesil. Podpisa dogovora v ruskem Sočiju se je poleg direktorja Exxona Rexa Tillersona in namestnika ruskega premierja Igorja Sečina udeležil tudi ruski premier Vladimir Putin, ki je pohvalil podpis dogovora.

"Odpirajo se nam nova obzorja. Eno vodilnih svetovnih podjetij, Exxon, začenja delo na ruski podvodni ploščadi," je dejal Putin. Vodilni mož Exxona je ob tem dodal, da gre na ruskem območju Arktičnega morja za najbolj obetavno in najmanj raziskano območje na svetu, ki ima ogromen potencial za črpanje zemeljskega plina in nafte.

Sklenitev dogovora je pozdravila tudi Bela hiša, saj so sporočili, da je dogovor rezultat novega sodelovanja in dobrih odnosov med Rusijo in ZDA. "Dogovor med Exxonom in Rosneftom je nov primer rastočega gospodarskega odnosa in potencial za obojestransko koristno sodelovanje med ruskimi in ameriškimi podjetji," je povedal predstavnik ameriške administracije.

Rusi potrebujejo ameriško tehnologijo
Posel je vreden 3,2 milijarde dolarjev, Rosneft bo imel v skupnem podjetju 66,7-odstoten lastniški delež, ostalo pa bo pripadlo Exxonu. Dogovor ruskemu podjetju omogoča investicije v Mehiškem zalivu in v Teksasu, Exxon, ki je največji ameriški naftni gigant, pa bo imel dostop do ruskih rezerv.

V dogovoru sta se strani zavezali tudi k razvoju naftnih polj, za kar bi imel Rosneft brez ameriške tehnologije precej težav, saj je Exxon eno redkih podjetih, ki ima ustrezno tehnologijo za vrtanje na Arktiki. Prvo črpanje naj bi se začelo leta 2015, večina stroškov pa bo padla na ramena Exxona.

BP izpadel iz igre
Za posel, za katerega so bili interesi veliki, se je potegoval tudi britanski BP, a so s podpisom tega sporazuma vse njegove ambicije padle v vodo. V senci sklenitve dogovora so ruske oblasti izvedle racijo v pisarnah ene od družb podjetja BP v Moskvi.

Rusija v posel z ZDA