Rusko orožje gre v zadnjih letih dobro v promet. Foto: EPA
Rusko orožje gre v zadnjih letih dobro v promet. Foto: EPA

Prvi namestnik ruskega premierja in nekdanji obrambni minister Sergej Ivanov je sporočil, da se je izvoz ruskega orožja od leta 2000 skoraj podvojil in letos vse kaže, da bodo celo presegli mejo sedmih milijard dolarjev. To po njegovih besedah potrjuje vodilni položaj Rusije med svetovnimi izvozniki orožja.

Med največjimi ruskimi izvozniki orožja so proizvajalci letal suhoj in mig, helikopterjev mi in tankov T-90C. Rusija sicer orožje izvaža v okoli 80 držav, med njimi na Kitajsko, v Indijo, Alžirijo, Venezuelo, Malezijo, Srbijo in Iran. S slednjim so Rusi pravkar začeli pogovore o prodaji letalskih motorjev za posodobitev iranskega vojaškega letalstva in naprednejših helikopetrjev, za katere v Iranu trdijo, da so namenjeni izključno za obrambo države.

Putin hoče biti prvi
Rusija je na lestvici največjih svetovnih izvoznikov orožja na drugem mestu za ZDA in pred Francijo ter Izraelom. Ruski predsednik Vladimir Putin, ki želi po dolgih letih zanemarjanja po razpadu Sovjetske zveze rusko vojsko znova popeljati na pota stare slave, je v začetku leta dejal, da so popolnoma pripravljeni, da postanejo največji izvoznik orožja na svetu. Da bi to dosegli, je vlado pozval, naj več truda usmeri v zagotavljanje boljših rezervnih delov in servisnih storitev.

G. V.