Ruski tank T-90 odlikujejo okretnost, moč in relativno nizka teža. Foto: Reuters
Ruski tank T-90 odlikujejo okretnost, moč in relativno nizka teža. Foto: Reuters
Ruski tank T-90
Indijski vojaki v ruskih tankih T-90. Foto: Reuters

Časopis se sklicuje na vojaške strokovnjake in vire znotraj Kremlja, ki niso potrdili natančne številke tankov in vrednosti posla. Dogovor pa je potrdil svetovalec predsednika Vladimirja Putina, Vladimir Kožin, ki je dejal: "Gre za donosno pogodbo za veliko število vojaških vozil. Natančnega števila ne morem povedati, lahko rečem le, da je število tankov veliko."

O poslu je poročalo iraško obrambno ministrstvo, ki je sporočilo, da so se odločili za nakup 70 ruskih tankov T-90. A po poročanju ruskega časopisa gre le za prvo pošiljko omenjenih tankov.

Ameriški in ruski tanki
V času Sovjetske zveze je bil Irak pomemben kupec ruskega orožja. Takrat je državo vodil diktator Sadam Husein, po strmoglavljenju njegovega režima leta 2003 pa je iraško vodstvo začelo kupovati ameriške tanke abrams.

"Dogovor tako pomeni tudi veliko zmago za rusko diplomacijo, saj ji je uspelo, da se je Irak preusmeril od ameriške k ruski opremi," je za omenjeni časopis dejal Ruslan Puhov iz Centra za strategije in analize v Moskvi. Iraška vojska bo tako po novem uporabljala tako ameriške kot ruske tanke, kar naj bi bila strateško premišljena odločitev, saj se ne želijo nasloniti le na enega velikega igralca.

Ruska oklepna vozila so se izkazala tudi v vojni v Siriji, kjer ruske tanke T-90 z letnico izdelave 1992 uporablja sirska vladna vojska, je dodal Puhov.

Ruski ponos
Model T-90 velja za najmodernejši ruski tank serijske proizvodnje. Uporabljajo jih ruski vojaki, poleg tega pa tudi vojske Sirije, Alžirije, Azerbajdžana in Indije, pogovori o prodaji pa potekajo tudi z vladami Vietnama in Kuvajta.