Savdski kralj in ruski predsednik sta na prvem obisku v Moskvi spregovorila tudi o vojni na Bližnjem vzhodu. Foto: Reuters
Savdski kralj in ruski predsednik sta na prvem obisku v Moskvi spregovorila tudi o vojni na Bližnjem vzhodu. Foto: Reuters
Vladimir Putin in kralj Salman
S kraljem Salmanom je v Rusijo prispelo tudi več kot sto podjetnikov, ki naj bi že sklenili več milijard težke posle z Rusijo. Foto: Reuters
Kralj Salman
Salman je na obisk Moskve prišel kot prvi savdski kralj. Foto: Reuters
Putin in Salman krepita odnose
Savdski kralj na obisku pri Putinu

Savdski kralj Salman je na prvem dnevu obiska ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu dejal, da se Iran ne bi smel vmešavati v bližnjevzhodni konflikt, saj je s tem v preteklosti že destabiliziral regijo.

Iran in Savdska Arabija v konfliktih v Siriji in Jemnu podpirata nasprotni strani. Rusija je ključni zaveznik sirske vlade Bašarja Al Asada, ki pa mu Savdska Arabija ni naklonjena.

Putin je pogovore s kraljem Salmanom označil za zelo produktivne. "Gre za prvi obisk savdskega monarha v zgodovini naših medsebojnih odnosov, kar je že samo po sebi izjemen dogodek," je dejal ruski predsednik in izrazil prepričanje, da bo obisk okrepil odnose med državama.

Sklenjeni večmilijardni posli
Salmana v Moskvi spremlja tudi 100 savdskih poslovnežev. Državi sta med seboj sklenili večmilijardne posle. Ruski minister za energijo Aleksander Novak je dejal, da gre za 850-milijonsko investicijo v sklad za naložbe v energetiko in za 930-milijonski posel z ruskim petrokemičnim velikanom Siburjem, ki naj bi gradil elektrarno v Savdski Arabiji.

Amin Naser, vodja savdskega naftnega giganta Aramco, je medtem za rusko televizijo Rossija 24 izjavil, da bo podjetje podpisalo sporazume z več ruskimi energetskimi podjetji, med drugim z Gazpromom.

Prav tako je Savdska Arabija na obisku, ki si ga številni razlagajo kot znak vse večjega ruskega vpliva na Bližnjem vzhodu, izrazila interes za nakup ruskih protiraketnih obrambnih sistemov S-400, je povedal podpredsednik ruske vlade Dmitrij Rogozin.

Rusija bi lahko postala sila na Bližnjem vzhodu
Kot piše Guardian, bi zavezništvo s Savdsko Arabijo potrdilo Rusijo kot neodvisno silo na Bližnjem vzhodu, ki lahko oblikuje svetovne cene nafte, pa tudi izide območnih spopadov, kot sta v Siriji in Libiji.

Moskva upa, da bo Salmanov zgodovinski obisk pokazal, da lahko Rusija sklepa zavezništva z vsemi ključnimi bližnjevzhodnimi silami, s Turčijo, Iranom in zdaj s Savdsko Arabijo.

Še pred dvema letoma se je zdel obisk savdskega kralja v Moskvi malo verjeten. Moskva in Riad sta si namreč desetletja nasprotovala glede vseh večjih spopadov, od Afganistana do vloge Muslimanske bratovščine.

Riad želi neodvisnost od ZDA
V zadnjih letih je Savdska Arabija, vse manj zadovoljna z odvisnostjo od ZDA, začela širiti svoje zunanjepolitične ambicije onkraj zgolj nasprotovanja Iranu. Riad, pomembna regionalna sunitska sila, je začel širiti diplomatska zavezništva, stike pa so začeli vzpostavljati tudi s silami, s katerimi prej niso hoteli imeti opravka, recimo s šiitskimi veljaki v Iraku. Pred kratkim je tako Savska Arabija gostila Muktado Al Sadra, vplivnega iraškega šiitskega klerika, Riad in Bagdad pa bosta ob tem prvič po 27 letih odprla mejni prehod Arar.

Sprememba nastaja delno tudi zaradi uspešnega ruskega posredovanja v Siriji v podporo sirskemu predsedniku Bašarju Al Asadu in nazadovanja sirskih upornikov, ki uživajo podporo savdske kraljevine.

Ruski uspehi v Siriji so Savdsko Arabijo prisilili, da se obrne k skupnemu rusko-turško-iranskem procesu vzpostavljanja t. i. območij zmanjšanih napetosti v Siriji. Riad bo, skupaj z Izraelom, sicer Moskvo opozoril, da bi lahko ta območja zagotovila dolgoročno navzočnost iranskih sil in sil libanonskega šiitskega gibanja Hezbolah v Siriji. Tako Riad kot Tel Aviv namreč menita, da Iran z rusko pomočjo gradi koridor ozemeljskega nadzora skozi Irak in Sirijo do Hezbolaha na južni libanonski meji z Izraelom.

Ob tem bo Riad sredi oktobra organiziral še eno srečanje sirske opozicije v poskusu, da bi jo poenotil in restrukturiral njene politične zahteve.

Za Rusijo pomembne cene nafte
Moskva medtem upa, da bodo današnja srečanja potrdila tesnejše sodelovanje med obema pomembnima proizvajalkama nafte, kar bi vodilo do dolgoročnega sporazuma za omejevanje črpanja nafte in preprečevanje nadaljnjega padca njenih cen. Rusija ni članica Organizacije držav izvoznic nafte Opec.

Leta 2016 se je 24 proizvajalk nafte, tudi Savdska Arabija in Rusija, dogovorilo o zmanjšanju črpanja na okoli 1,8 milijona 159-litrskih sodov nafte na dan. Dogovor je bil nato podaljšan do marca 2018, preprečil pa naj bi nizke cene nafte. Lanska cena pod 30 ameriških dolarjev za sod je bila namreč najnižja v 13 letih. Rusija naj bi si želela dodatno podaljšanje dogovora do konca prihodnjega leta, še piše Guardian.

Savdska Arabija "onesposobila IS v Riadu"
Varnostne sile Savdske Arabije so v prestolnici Riad onesposobile t. i. Islamsko državo, je novoustanovljeno predsedstvo državne varnosti sporočilo preko državne televizije Al Arabija. Varnostne službe so po poročanju ubile dva pripadnika teroristične celice, pet so jih aretirali ter preiskali tri lokacije.

Putin in Salman krepita odnose
Savdski kralj na obisku pri Putinu