Izrael je izrazil zaskrbljenost nad napovedano dobavo sistema S-300 sosednji Siriji. Foto: EPA
Izrael je izrazil zaskrbljenost nad napovedano dobavo sistema S-300 sosednji Siriji. Foto: EPA
S300
Rakete S300 bi okrepile obrambne zmogljivosti sirskega režima v primeru tujega vojaškega posredovanja. Foto: EPA
Sirski upornik
Sirske upornike sta do zdaj z orožjem v največji meri zalagala Savdska Arabija in Katar. Foto: EPA
Sirski vojaki
Sirska vojska je v zadnjih tednih začela prevzemati pobudo na bojiščih. Foto: EPA

Zunanji ministri Evropske unije so po maratonskih ponedeljkovih pogovorih v Bruslju sklenili, da ne bodo podaljšali embarga na izvoz orožja v Sirijo, čeprav so se članice zavezale, da "za zdaj" orožja ne bodo izvažale.

Odločitev EU-ja je naletela na neodobravanje Rusije, sicer tesne zaveznice režima sirskega predsednika Bašarja Al Asada, proti kateremu se že več kot dve leti bojujejo uporniki.

Moskva je prepričana, da poteza EU-ja "neposredno škoduje" mirovnemu procesu. "To neposredno škoduje obetom za izvedbo mednarodne konference," je odločitev komentiral namestnik ruskega zunanjega ministra Sergej Rjabkov in dodal je, da je Rusija nad odločitvijo EU-ja "razočarana".

Takšne odločitve namreč "ne le da so v nasprotju s spodbujanjem politične rešitve, ampak nasprotujejo politikam EU-ja", meni namestnik ruskega zunanjega ministra, ki je EU obtožil "dvojnih standardov", saj je Bruselj odpravil prepoved izvoza orožja sirski opoziciji, ne pa tudi vladajočemu režimu.

Rakete kot stabilizacijski dejavnik
Rjabakov je ob tem tudi napovedal, da bo Rusija v skladu z obstoječimi pogodbami kljub nasprotovanju zahodnih držav nadaljevala dostavo protizračnega raketnega sistema S-300. Po njegovih besedah gre za stabilizacijski dejavnik, ki bo namenjen odvračanju tujega vojaškega posredovanja.

"Verjamemo, da bodo takšni koraki preprečili kakšnim razgretim glavam razmišljanje o scenarijih, ki bi spor spremenili v mednarodnega," je dejal in znova spomnil, da gre za izpolnjevanje pogodb, sklenjenih pred več leti.

Ruski veleposlanik pri zvezi Nato Aleksandr Gruško je pojasnil, da Moskva pri dobavi orožja Siriji deluje v skladu z mednarodnim pravom. "Ne delamo ničesar, kar bi spremenilo razmere v Siriji. Orožje, ki ga dobavljamo, je namenjeno za obrambo," je dejal.

Izrael bo vedel, kaj storiti
Na odločitev Moskve so se odzvali tudi v Izraelu in izraelski obrambni minister Moše Jalon je dejal, da pošiljka orožja še ni zapustila Rusije. Ob tem je izrazil upanje, da dobave ne bo, in jasno opozoril, da bo Izrael vedel, kaj storiti, ko bo orožje prispelo v Sirijo.

Besede Jalona so sicer v nasprotju z izjavami poveljnika izraelskih zračnih sil, ki je prejšnji teden dejal, da je sistem S-300 že na poti iz Rusije v Sirijo.

Rakete zemlja-zrak S-300 imajo lahko doseg daleč na izraelsko ozemlje in glavna skrb Izraela je, da ne bi prišle v roke šiitskemu gibanju Hezbolahu v sosednjem Libanonu.

Po poročanju BBC-ja naj bi Moskva do zdaj zavlačevala z dobavo orožja Siriji v zameno za obvezo Izraela, da ne bo nadaljeval zračnih napadov na sirsko ozemlje, kjer so izraelska letala nekajkrat bombardirala domnevne pošiljke orožja za Hezbolah, s katerim se je Izrael leta 2006 zapletel v enomesečno vojno.

Premalo in prepozno za sirsko opozicijo
Za sirsko opozicijo je novica o EU-jevem preklicu embarga sicer pozitivna, a se bojijo, da je to premalo in prepozno, je dejal tiskovni predstavnik sirske Nacionalne koalicije Luaj Safi. "Sirski ljudje so razočarani. Mislili so, da se demokracije briga za tiste, ki želijo demokracijo," je dejal.

"Zagotoviti moramo zaščito za civiliste, za sirsko ljudstvo. Orožje je le en element, vendar bi radi resnejše zavzetje pozicije, trdnejšo odločitev EU-ja," je še dodal.

Tiskovni predstavnik Svobodne sirske vojske Kasem Sadedin pa je EU-ja pozval, naj odločitev čim prej spremeni v dejanja. "Takšno odločitev smo si želeli že prej. Upamo, da ne bo ostalo le pri besedah," je dejal.

Neki francoski uradnik je sicer v Parizu poudaril, da "teoretični" preklic embarga ne bo začel veljati pred avgustom, saj EU ne želi ogroziti mirovnega procesa pod okriljem Rusije in ZDA. Moskva in Washington namreč pripravljata mirovno konferenco, ki naj bi bila predvidoma prihodnji mesec.