Odnosi med Rusijo in ZDA se tudi pod predsednikom Trumpom niso otoplili. Foto: Reuters
Odnosi med Rusijo in ZDA se tudi pod predsednikom Trumpom niso otoplili. Foto: Reuters

Odziv Moskve je sledil novim sankcijam proti Rusiji, ki jih je v četrtek po predstavniškem domu potrdil še ameriški senat. Med drugim sprejeti zakon prepoveduje predsedniku Donaldu Trumpu opuščanje sankcij proti Rusiji brez dovoljenja kongresa.

Proti sankcijam sta glasovala le demokratski senator iz Vermonta Bernard Sanders in republikanec iz Kentuckyja Rand Paul, ki vsak s svojega političnega brega načeloma nasprotujeta vpletanju ZDA v zadeve drugih držav.

Predstavniški dom je predlog v torek potrdil s 419 glasovi proti trem in kongres je s tem poslal jasno sporočilo Trumpu, da mu pri odnosih z Rusijo ne zaupa, da bo znal ščititi interese ZDA. Oba domova sta predlog potrdila z več kot zadostno večino, da se preseže morebitni predsednikov veto.

Pripravljeni novi ukrepi
V izjavi za javnost ruskega zunanjega ministra piše, da mora ameriško veleposlaništvo v Moskvi zmanjšati število osebja na 455. Hkrati Moskva opozarja, da se bo enako odzvala, če bo Washington odslovil še več ruskih diplomatov.

Po mnenju Moskve nove sankcije dokazujejo "izjemno agresijo ZDA v mednarodnih odnosih" in so v nasprotju z mednarodnim pravom.

Nemčija opozarja ZDA
Nemčija ne bo sprejela nikakršnih novih ameriških sankcij proti Rusiji, ki bi vplivale tudi na evropska podjetja, je dejal nemški zunanji minister Sigmar Gabriel in dodal, da je "nemška ponudba tesnega in zaupnega dogovarjanja politike proti Rusiji še vedno na mizi".

"Politika sankcij ni primeren inštrument za napredovanje nacionalnih izvoznih interesov in domačega energijskega sektorja," opozarja Gabriel, ki meni, da je za rešitev konflikta v Ukrajini sicer potreben političen pritisk na Moskvo. Sankcije proti Rusiji so bile do zdaj vedno usklajene na obeh straneh Atlantika, piše DPA.

V Evropski uniji se bojijo, da bi ameriške sankcije lahko vplivale na nemško-ruska pogajanja glede plinovoda Severni tok 2, ki ga gradi ruski Gazprom, in na druga evropska podjetja, ki poslujejo z Rusijo.