Abu Bakr Al Bagdadi med pridigo v Mosulu leta 2014, ko je nadzor nad mestom prevzel IS. Foto: Reuters
Abu Bakr Al Bagdadi med pridigo v Mosulu leta 2014, ko je nadzor nad mestom prevzel IS. Foto: Reuters

Kot je po poročanju BBC-ja sporočilo ministrstvo, so bili v napadu 28. maja morda ubiti Bagdadi in še do 330 pripadnikov IS-ja. Tarča je bilo srečanje vojaškega sveta IS-ja v Raki, dejanskem sirskem glavnem mestu IS-ja, na katerem naj bi po poročilu ministrstva militanti diskutirali možnosti za umik iz mesta. Ruska tiskovna agencija Sputnik je objavila sporočilo obrambnega ministrstva, da je bilo ubitih 30 IS-jevih poveljnikov in do 300 borcev. Poročil o Bagdadijevi smrti je bilo sicer že več.

Ameriški polkovnik John Dorrian, predstavnik koalicije proti IS-ju pod vodstvom ZDA, je dejal, da ZDA ne morejo potrditi Bagdadijeve smrti. Sirska vlada se po poročanju BBC-ja na navedbe ni odzvala.

Neimenovani polkovnik iraške vojske je med tem za Reuters dejal, da ne verjame, da je bil v napadu ubit Bagdadi, temveč naj bi šlo za enega njegovih tesnih sodelavcev.

Kje se zadržuje?
Že nekaj časa ni bilo znano, kje se Bagdadi zadržuje. Pred oktobrom 2016, ko se je začela ofenziva za prevzem Mosula od IS-ja, naj bi sicer bil v tem severnem iraškem mestu. Reuters je poročal, da se morda skriva v puščavi, namesto da živi v Mosulu ali Raki. Neimenovani polkovnik iraške vojske verjame, da se Bagdadi nahaja na mejnem območju med Irakom in Sirijo.

Po oznanitvi kalifata se je Bagdadi, pri čemer naj to ne bi bilo njegovo pravo ime, v javnosti pojavil le enkrat, in sicer v Mosulu junija 2014, ko je IS prevzel nadzor nad mestom. Od takrat je džihadistična skupina izgubila velik del ozemlja pod njenim nadzorom, napadajo pa jo tako ruske kot ameriške sile z zavezniki.

Marca je ameriški zunanji minister Rex Tillerson dejal, da so "skoraj vsi" Bagdadijevi namestniki ubiti in da je "le vprašanje časa, kdaj bo tudi Bagdadi doživel isto usodo".