Pogled na Alep z zraka. Foto: Reuters
Pogled na Alep z zraka. Foto: Reuters
Krhko premirje v Alepu

Ruski obrambni minister Sergej Šojgu je dejal, da je predsednik Vladimir Putin dal ukaz za podaljšanje premirja do 16. ure v petek. ZN-ov humanitarni vodja Jan Egeland pravi, da upa, da bo v tem času lahko iz obleganega mesta evakuiranih več sto bolnih in ranjenih prebivalcev.

Egeland je dejal, da upa, da bodo s pomočjo Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) in Rdečega križa lahko v petek evakuirali prve od "več sto" ranjenih ljudi, najbolj potrebnih zdravniške pomoči. "Menimo, da imamo zdaj vse potrebne zelene luči, tako od Rusov kot od vlade in opozicijskih supin," je bil optimističen Egeland.

A se je že takrat zavedal: "To je Sirija, zato gre lahko ob vsaki priložnosti prav vse narobe."

Ruske in sirske sile so prvič prekinile obstreljevanje v torek. Ruske oblasti pravijo, da je med premorom odprtih osem izhodnih koridorjev, po katerih lahko civilisti zapustijo mesto.

A, kot poroča BBC, so uporniki kmalu po tem premirje zavrnili in iz Alepa že prihajajo poročila o nadaljevanju spopadov, le peščica prebivalcev pa se je odzvala na pozive k evakuaciji. Za prekinitev premirja se medsebojno obtožujeta opozicija in sirska vlada.

Krhko premirje v Alepu