Posameznik z virusom ni okužen, dokler se pri njem ne pojavijo simptomi, kot so vročina, bolečine v mišicah, glavoboli in vneto grlo. Foto: Reuters
Posameznik z virusom ni okužen, dokler se pri njem ne pojavijo simptomi, kot so vročina, bolečine v mišicah, glavoboli in vneto grlo. Foto: Reuters
Ebola zahtevala več kot 4.000 življenj

"Eno izmed njih je že pripravljeno za klinično preizkušanje," je zatrdila. Kot je pojasnila, so eno izmed cepiv razvili iz nedejavnega seva virusa ebole.

Medtem so v ZDA na mednarodnem letališču Johna F. Kennedyja v New Yorku zaradi strahu pred ebolo začeli potnikom iz Liberije, Sierre Leone in Gvineje meriti telesno temperaturo.

Podoben ukrep bodo v prihodnjih dneh sprejeli tudi na mednarodnih letališčih v Chicagu, Washingtonu in Atlanti, saj prek teh letališč v ZDA prispe kar 90 odstotkov vseh potnikov. V ZDA je zavladala prava panika po tem, ko je v sredo v Teksasu umrl Thomas Duncan, ki je v državo pripotoval iz Liberije. Umrl je zelo hitro po tem, ko so se pri njem pojavili simptomi smrtonosnega virusa hemoragične mrzlice.


Kako se zaščititi pred ebolo?
- Izogibajte se neposrednemu stiku z okuženimi,
- oči zaščitite z očali,
- oblačila in bolnišnične odpadke je treba zažgati, medicinsko opremo je treba razkužiti,
- ljudje, ki okrevajo po eboli, ne bi smeli imeti spolnih odnosov oziroma morajo uporabljati kondome najmanj tri mesece.

Inkubacijska doba od infekcije do izbruha bolezni je 2-21 dni. Posameznik z virusom ni okužen, dokler se pri njem ne pojavijo simptomi, kot so vročina, bolečine v mišicah, glavoboli in vneto grlo. Sledijo bruhanje, driska, kožni izpuščaji, simptomi prizadetosti ledvic in jeter, v skrajnih primerih pa se lahko pojavijo tako notranje kot zunanje krvavitve.

"Razloga za paniko ni"
Na ameriških letališčih bodo posebni agenti potnikom merili telesno temperaturo, prav tako jih bodo izpraševali o njihovem gibanju pred odhodom v ZDA ter o tem, ali so bili v stiku z virusom ebole okuženo osebo. Na mednarodno letališče JFK in še štiri druga letališča v ZDA prispe 90 odstotkov vseh potnikov v ZDA. Med njimi okoli 160 na dan iz držav, ki jih je ebola najbolj prizadela, piše BBC. Newyorški župan Bill de Blasio miri prebivalce, "da ni razloga za paniko", saj je mesto "kar dobro pripravljeno".

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je ravno v petek podala novo oceno o smrtnih primerih, ki so presegli število 4.000. Najhuje je v Liberiji, Sierri Leone in Gvineji. Zaradi epidemije ebole bodo preverjali zdravstveno stanje potnikov tudi na nekaterih letališčih v Veliki Britaniji. Maroška vlada je prosila za prestavitev afriškega prvenstva v nogometu 2015.

Ebola zahtevala več kot 4.000 življenj