Thomas Eric Duncan se je v teksaški bolnišnici zdravil od 1. oktobra. Foto: EPA
Thomas Eric Duncan se je v teksaški bolnišnici zdravil od 1. oktobra. Foto: EPA
Teresa Romero
Španska medicinska sestra, ki je okužena z ebolo, in njen mož se zdaj prepirata s španskimi oblastmi, saj le-te zahtevajo, da usmrtita svojega psa, ker ne vedo, ali bi lahko virus ebole širil tudi on. Foto: Reuters
V primeru ebole storjenih veliko napak

Thomas Eric Duncan, prvi pacient, čigar okužbo z ebolo so odkrili v ZDA, se je zdravil v bolnišnici v Dallasu v Teksasu. Iz bolnišnice so sporočili, da je danes zjutraj umrl. "Z žalostjo in razočaranjem vam moramo sporočiti, da je Thomas Eric Duncan zjutraj umrl," so sporočili iz bolnišnice.

Duncan se je z ebolo okužil med obiskom rodne Liberije. V ZDA se je vrnil 20. septembra, 1. oktobra pa so ga zaradi hudih znakov bolezni hospitalizirali. Duncan naj bi v Liberiji pomagal pri prevozu nosečnice, ki je bila okužena z ebolo. V isti bolnišnici je na opazovanju še približno 100 ljudi, ki so bili v stiku z Duncanom ali njegovimi bližnjimi, a nihče ne kaže znakov bolezni.

Medicinska sestra se je okužila, ker je snela zaščitno obleko
40-letna medicinska sestra Teresa Romero je prva oseba, ki se je s smrtonosnim virusom ebole okužila zunaj Afrike. Romerova je bila del ekipe približno 30 ljudi, ki so v madridski bolnišnici Carlos III. skrbeli za okužene misijonarje, ki so se vrnili iz zahodne Afrike. Okužila se je, ko je zdravila dva misijonarja, ki sta zaradi ebole že umrla. Oblasti v Španiji so tako sprožile preiskavo, kako se je lahko medicinska sestra okužila s smrtonosnim virusom kljub močno okrepljenim varnostnim ukrepom.

Romerova je za španski dnevnik El Pais povedala, da bi se lahko okužila, ko si je snela zaščitno obleko, medtem ko je pomagala pri razkuževanju sobe, v kateri se je zdravil okuženi misijonar Manuel Garcia Viejo. "Mislim, da je bila napaka, da sem si snela obleko," je povedala v telefonskem pogovoru za časopis in dodala, da se spomni, da se je z rokavicami dotaknila svojega obraza.

Na opazovanju več kot 50 ljudi
Medicinska sestra je povedala tudi, da se počuti bolje in da danes ni imela več povišane telesne temperature. Romerova je še vedno v karanteni v bolnišnici v Madridu, enako tudi njen mož in trije drugi ljudje. V bolnišnico so sprejeli še enega človeka, ki je bil v stiku z Romerovo in ima rahlo povišano telesno temperaturo, zato so ga obdržali na opazovanju. Na opazovanju je več kot 50 ljudi.

WHO: Nove okužbe v Evropi mogoče
Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je opozorila, da so nove okužbe z ebolo v Evropi neizbežne, predvsem med zdravstvenim osebjem, ki je oskrbovalo obolele za to hemoragično mrzlico, ogroženi pa so lahko tudi njihovi svojci. Regionalna direktorica Svetovne zdravstvene organizacije Zsuzsanna Jakab je prepričana, da so dogodki, kot smo mu priča v Madridu, v prihodnosti neizogibni, predvsem zaradi intenzivnih stikov ljudi iz Evrope in prizadetih držav.

ZDA bodo merile telesno temperaturo pri potnikih
ZDA so sporočile, da bodo pri potnikih, ki v državo pripotujejo iz Liberije, Sierre Leone ali Gvineje, držav, v katerih je ebola najbolj razširjena, že ta konec tedna uvedle obvezna merjenja telesne temperature. Mediji so poročali, da naj bi vlada razmišljala tudi, da bi razširila preglede tudi na potnike, ki prihajajo iz drugih afriških držav, v katerih so že poročali o primerih okužb.

Države na zahodu Afrike, kjer je središče izbruha epidemije ebole, morajo že zdaj pregledovati potnike, preden se vkrcajo na letala, le-ti pa bodo morali izpolnjevati še posebne vprašalnike o morebitnih stikih z obolelimi ljudmi in temperaturo pa jim bodo izmerili tudi ob prihodu v ZDA.

V primeru ebole storjenih veliko napak