Po ruskem zračnem napadu. Foto: AP
Po ruskem zračnem napadu. Foto: AP
Sirija
Točke, kjer naj bi postojanke Islamske države napadla ruska letala. Zahodne države Rusijo obtožujejo, da ne napada le ciljev IS-ja, ampak tudi sirske upornike, ki se bojujejo proti režimu Bašarja Al Asada. Foto: Reuters
Sirija
Ruska ofenziva v Siriji naj bi trajala do štiri mesece, ruske oblasti pa ne zanikajo možnosti, da bi se napadi še okrepili. Foto: Reuters
Vladimir Putin
Ruski predsednik Vladimir Putin vztraja, da ruska letala pomagajo vojski Bašarja Al Asada, ki je edina, ki se bojuje proti Islamski državi. Foto: Reuters
Vrh o Ukrajini v znamenju Sirije
Studio ob 17h: Kaj pomeni rusko posredovanje za konflikt v Siriji

Moskvo so pozvale, naj takoj preneha z zračnimi napadi, katerih žrtve so po njihovih besedah opozicijske sile in civilisti, rusko posredovanje pa da bo ekstremizem samo še podžgalo. "Ruska vojaška dejanja predstavljajo dodatno zaostrovanje in bodo le še dodatno spodbudila ekstremizem in radikalizacijo," so zapisali.

Pod skupno pismo so se podpisale Velika Britanija, Francija, Nemčija, Katar, Savdska Arabija, ZDA in Turčija ter v njem opozorile, da letalski napadi, ki jih je Rusija izvedla v pokrajinah Hama, Homs in Idlib, niso bili uperjeni proti IS-ju, so pa zahtevali žrtve med civilisti.

Rusija zanika, da bi napadi povzročili smrt med civilisti, predsednik Vladimir Putin pa je tovrstna poročila označil za "del medijske kampanje proti Rusiji". Kot je dejal, so se prva tovrstna sporočila pojavila, še preden so ruska letala sploh poletela. V Kremlju tudi zatrjujejo, da letalske napade izvajajo izključno zaradi varovanja nacionalnih interesov, saj da je v vrstah IS-ja tudi okoli 2.400 ruskih državljanov, ki bi lahko ob vrnitvi v domovino predstavljali resno grožnjo.

Medtem je EU sporočil, da morajo letalski napadi v Siriji ciljati IS in morajo biti, da bi se izognili civilnim žrtvam, koordinirani. Tiskovna predstavnica visoke zunanjepolitične predstavnice Unije Federice Mogherini, Catherine Ray, je ob tem dejala, da je EU zelo zaskrbljen "zaradi poročil o napadih, ki so zadeli civiliste v Homsu". "Rusijo pozivamo, da cilja previdneje." Na vprašanje, ali EU verjame, da so ruski napadi upravičeni, se ni želela podrobneje opredeliti, je pa poudarila, da morajo biti napadi proti IS-ju uperjeni proti IS-ju, ne proti civilistom.

Rusi uničili poveljniški center IS?
Rusko obrambno ministrstvo je medtem sporočilo, da so njihova letala suhoj-34 v današnjih napadih uničila poveljniško točko IS-ja v Hami in njihov vadbeni center v Idlibu. Tiskovni predstavnik ministrstva je dodal še, da so v napadih popolnoma uničili regijo, kjer so se urili teroristi. Izvedli naj bi 18 napadov in zadeli 12 ciljev IS-ja.

Iz Sirskega observatorija za človekove pravice s sedežem v Londonu pa so sporočili, da so domnevno ruska letala bombardirala mesto Karjatajn 130 kilometrov od Damaska, ki ga nadzira IS, ter da so Rusi v zračnih napadih v provinci Raka ubili najmanj 12 islamskih bojevnikov. Po njihovih podatkih naj bi rusko bombardiranje v Siriji od srede zahtevalo najmanj 28 smrtnih žrtev, tudi sedem civilistov.

"Nasprotniki Al Asada so blizu Islamski državi"
Rusija ocenjuje, da bi lahko njihova akcija v Siriji trajala od tri do štiri mesece. "Vedno tvegamo, da bi obtičali in bi se akcija nepričakovano končala, a za zdaj se pogovarjamo o tri- do štirimesečni operaciji, ki se bo zagotovo še okrepila," je povedal vodja zunanjepolitičnega odbora ruske dume in velik Putinov zaveznik Aleksej Puškov.

Puškov je povedal še, da z zračnimi napadi ciljajo predvsem postojanke IS-a in zanikal obtožbe Zahoda, da napadajo tudi sirske upornike in nasprotnike režima sirskega predsednika Bašarja Al Asada. "Nasprotniki Al Asada so zelo blizu Islamski državi," je povedal Puškov in dodal, da se je koalicija pod ameriškim vodstvom eno leto pretvarjala, da napadajo IS. "Pretvarjali so se. Samo 20 odstotkov njihovih operacij je prineslo rezultate, 80 odstotkov pa ne," je še povedal in dodal, da je treba preiti v drugo fazo boja.

Puškov je dejal, da ruska letala napadajo "položaje IS-ja, ki so najbližje Damasku". "Najprej moramo eliminirati oz. nevtralizirati IS, šele nato bomo lahko urejali naprej razmere v Siriji," je zatrdil in dejal, da so glede napadov tudi v stiku z vlado v Damasku.

Ameriška in ruska vojska o izogibanju spopadov
Rusija je napade v Siriji začela v sredo, Putin in ameriški predsednik Barack Obama pa sta se o možnostih sodelovanja pogovarjala ob robu zasedanja Generalne skupščine Združenih narodov, a skupnega jezika nista našla. Se bodo pa po zagotovilih Puškova že danes srečali predstavniki ameriške in ruske vojske, da bi se dogovorili o izogibanju morebitnim spopadom in medsebojnim napadom.

Puškov je pred novinarje stopil nekaj ur pred srečanjem ruskega predsednika z voditelji normandijske četverice (poleg Rusije še Francije, Nemčije in Ukrajine), kjer se bodo v Parizu sicer pogovarjali o razmerah v Ukrajini, a se konfliktu v Siriji zagotovo ne bodo mogli izogniti. Putin se bo srečal tudi s francoskim predsednikom Francoisom Hollandom, ki je že dejal, da bi morali vsi zračni napadi v Siriji napadati izključno IS.

Vrh o Ukrajini v znamenju Sirije
Studio ob 17h: Kaj pomeni rusko posredovanje za konflikt v Siriji