Rusija je že v četrtek sporočila, da je rezultat napadov uničenje vojaških skladišč. IS-jev koordinacijski center v goratem predelu je popolnoma uničen. Foto: Reuters
Rusija je že v četrtek sporočila, da je rezultat napadov uničenje vojaških skladišč. IS-jev koordinacijski center v goratem predelu je popolnoma uničen. Foto: Reuters
false
Razdelitev območij v Siriji, ki je pod nadzorom vladnih sil, opozicijskih sil in IS-ja. Foto: MMC RTV SLO/Televizija Slovenija
Lavrov zavrača očitke, da ruski napadi krepijo Asada. Foto: Reuters
Posnetki kažejo uničene cilje IS-ja. Foto: Reuters
Rusija zanika, da so v napadu umrli civilisti

To je prvič, da je Moskva uradno pojasnila obseg svoje vojaške prisotnosti v Siriji v pristanišču Tartus, kjer ima ruska vojska logistiko, in na letališču blizu Latakije, kjer si je zgradila vojaško oporišče.

General Igor Konašenkov, tiskovni predstavnik obrambnega ministrstva, je dodal, da ruske zračne sile izvajajo napade na položaje IS-ja. Konašenkov ni pojasnil, za katere tipe letal gre, po navedbah ameriških virov pa gre za štiri bombnike Su-34, 12 bombnikov Su-25, 12 bombnikov SU-24, štiri lovce Su-30 in okoli 20 helikopterjev.

Marinci, padalci in specialci so namenjeni za zaščito ruskih vojaških objektov. Kot je še povedal Konašenkov, so za zavarovanje Tartusa in letalskega oporišča blizu Latakije poslali 500-glavi taktični pehotni bataljon marincev. Ruski mediji sicer navajajo, da naj bi bilo v Siriji najmanj 1.700 ruskih vojakov. Predvidene so tudi rotacije s posebnimi enotami črnomorske flote in padalci.

Naslednji cilj: Irak?
Visoki uradnik obrambnega ministrstva Ilja Rogačev je medtem dejal, da je Rusija pripravljena razmisliti o razširitvi letalskih napadov tudi v Irak, če bo za to zaprosil Bagdad oziroma če bo to določala resolucija VS-ja ZN-a na podlagi volje iraške vlade.

Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je sicer razširitev zračnih napadov zanikal in poudaril, da jih Bagdad k temu ni povabil, da pa imajo skupaj s Sirijo veliko informacij o IS-ju in njegovih operacijah, kar je lahko koristno za Irak.

Iraški premier Haider Al Abadi je sicer v sredo dejal, da bi razmislili o tem, da bi ruska letala obstreljevala položaje IS-ja v Iraku, če bi jim Moskva to ponudila. "Obstaja možnost. Če nam bodo to ponudili, bomo o tem razmislili," je dejal.

Rusija se brani pred očitki
Rusija, ki trdi, da je v 20 zračnih napadih uničila že šest ciljev IS-ja in se pri tem ognila civilnim žrtvam, se sicer brani pred očitki, da njeno vojaško posredovanje zgolj krepi režim predsednika Bašarja Al Asada. Lavrov je v govoru v ZN-u v New Yorku dejal, da ruska letala napadajo iste "teroristične skupine" kot koalicija pod vodstvom ZDA, zavrnil je očitke, da skuša Moskva s svojimi dejanji okrepiti režim. Ob tem je tudi zagotovil, da Rusija opozicijske skupine Svobodna sirska vojska (FSA) ne šteje za teroristično skupino.

ZDA in njene zaveznice namreč skrbi, da si je Moskva za cilj vzela predvsem opozicijske skupine v Siriji. Takoj po začetku napada ruskih letal v pokrajinah Latakija, Hama in Homs so se namreč pojavile nasprotujoče si informacije glede napada. ZDA, ki jih je Moskva nekaj ur pred napadom o svoji nameri obvestila, namreč trdijo, da so ruska vojaška letala napadla območja, ki niso pod nadzorom IS-ja, temveč skrajne islamistične Fronte Al Nusra, ki je povezana s teroristično mrežo Al Kaida, in koalicijo Vojske osvoboditve, katere del je tudi Fronta Al Nusra.

Uporniki oziroma nasprotniki Al Asada, ki je Rusijo tudi uradno zaprosil za pomoč pri vojaškem posredovanju, so celo navajali, da je bilo v napadu ubitih 36 civilistov. Lavrov je govorice označil za neutemeljene.

Savdijci za ustavitev ruskih napadov
ZDA, ki dobro leto vodijo koalicijo zračnih sil proti IS-ju v Siriji in Iraku, so dan po ruskih napadih Moskvo pozvale k čimprejšnjim pogovorom, da bi se izognili neljubim nesrečam pri usklajevanju akcij. Ameriški zunanji minister John Kerry je med drugim izrazil pomislek: "Eno je, če meriš na IS, a očitni pomislek na tem mestu je, da se to ni zgodilo."

Nad vpletenostjo Rusije v sirsko vojno, ki je po besedah vodje kabineta ruskega predsednika Sergeja Ivanova v skladu z mednarodnimi zakoni, ni navdušena Savdska Arabija. Z istim pomislekom, kot ga imajo ZDA - da Rusija ni napadala ciljev IS-ja, zahtevajo takojšnjo ustavitev vseh ruskih napadov. "Državam, ki so se pred kratkim pridružile boju proti terorizmu IS-ja, pa lahko rečem le to, da tega ne morejo početi hkrati s tem, ko podpirajo terorizem sirskega režima," je dejal na sedežu ZN-a v New Yorku predstavnik Savdske Arabije Abdala Al Mualimi.

Iranci v Siriji?
Naj pa bi Moskva in Damask v kratkem dobila močnega zaveznika v boju proti IS-ju in drugim skrajnežem v Siriji. Prejšnji teden naj bi namreč po poročanju Reutersa v Sirijo prispelo več sto do zob oboroženih iranskih vojakov, ki jih spremlja večji vojaški konvoj. V nasprotju z Rusi, ki o kopenskih operacijah še ne razmišljajo, Iranci pošiljajo v nemirno državo kopenske sile.

Načrt naj bi bil, da Rusi iz zraka uničijo vse pomembnejše vojaške objekte Asadovih nasprotnikov, nato pa bo sirska vojska, okrepljena z Iranci in Hezbolahom, uničila "ostanke" skrajnežev. "Ruske napade bo v prihodnje pospremila kopenska ofenziva sirske vojske in zaveznikov. Napadi bodo verjetno usmerjeni na Idlib in Hamo. Cilj napadov je ponovno zavzetje območij zunaj nadzora sirske oblasti," je povedal vir za Reuters. "Iranski vojaki množično prihajajo v Sirijo. In niso videti kot kakšni svetovalci, ampak so do zob oboroženi."

Rusija zanika, da so v napadu umrli civilisti