Kirila so v torek izvolili za patriarha, danes pa so ga še slovesno ustoličili. Foto: EPA
Kirila so v torek izvolili za patriarha, danes pa so ga še slovesno ustoličili. Foto: EPA
Kiriliova naprednost je predstavljala težavo. Foto: EPA
Ruska cerkev z novim poglavarjem

Med udeleženci slovesnosti, ki so jo neposredno prenašali po televiziji, sta bila tudi ruski predsednik Dmitrij Medvedjev in premier Vladimir Putin.

Kiril je patriarh Moskve in vse Rusije (to je njegov naziv) uradno postal, ko je zbor pravoslavnih dostojanstvenikov v zlatih oblačilih trikrat vzkliknil "aksios" ("vreden je"). Kiril si je nekaj minut pred tem nadel obleko patriarha, metropolita Kijeva in Minska pa sta ga v skladu z običaji trikrat posedla na prestol Pravoslavne cerkve.

Izvolitev v prvem krogu
62-letni Kiril, ki je bil ustoličen kot 16. patriarh Ruske pravoslavne cerkve, je na položaju nasledil decembra lani umrlega Alekseja II. Po njegovi smrti je že začasno vodil Rusko pravoslavno cerkev. V torek je bil na položaj izvoljen v prvem krogu glasovanja v splošnem zboru Ruske pravoslavne cerkve. Za mesto patriarha se je sicer potegoval še metropolit Kliment, beloruski metropolit Filaret pa se je tik pred glasovanjem umaknil in podprl Kirila.

Patriarhu Alekseju II., ki je umrl 5. decembra lani, star 79 let, je po več desetletjih represije nekdanje Sovjetske zveze uspelo znova vzpostaviti avtoriteto Ruske pravoslavne cerkve. Veljal je za osebo s karizmo, odlikovala pa sta ga je prijazno izražanje in moralna avtoriteta med milijoni ruskih vernikov. Njegovo vlogo v mednarodnem položaju je zaznamoval predvsem hladen odnos do katoličanov.

Sporna osebnost
Kiril, ki si je kot vodja oddelka za zunanje zadeve pri Ruski pravoslavni cerkvi v preteklosti ustvaril velik vpliv in številna poznanstva v cerkvah po vsem svetu, je po eni strani sporna osebnost, še posebej za konservativnejše predstavnike Ruske cerkve. Po drugi strani naj bi zanj navijal sam ruski predsednik Medvedjev, ki si želi sprave s Katoliško cerkvijo.

Pred tokratnim izborom novega patriarha, prvem pa razpadu Sovjetske zveze, je bila v Rusiji prava medijska gonja proti Kirilu in Klimentu. Kirilu so mediji očitali zlorabe v 90. letih prejšnjega stoletja, ko je bila Ruska pravoslavna cerkev oproščena davka na alkohol in cigarete.

Kirilovi privrženci so medtem konservativnega metropolita Klimenta obtoževali, da je v koncil Ruske pravoslavne cerkve, ki je volil novega patriarha, namestil svoje ljudi in da je preveč prijazen do katoličanov. Nobeden od metropolitov obtožb ni komentiral.

K. S.

Ruska cerkev z novim poglavarjem