Kamen spotike med Svetom Evrope in Rusijo je sporna priključitev Krima Rusiji iz leta 2014. Foto: EPA
Kamen spotike med Svetom Evrope in Rusijo je sporna priključitev Krima Rusiji iz leta 2014. Foto: EPA
Rusija prekinila financiranje Sveta EU-ja

Parlamentarna skupščina Sveta Evrope je namreč leta 2014 po ruski priključitvi ukrajinskega polotoka Krim ruskim delegatom odvzela glasovalne pravice.

Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je o odločitvi po telefonu obvestil generalnega sekretarja Sveta Evrope Thorbjorna Jaglanda.

Rusija naj bi sicer letos v proračun 47-članske organizacije prispevala 33 milijonov evrov. Kot je ta mesec dejal predsednik ruskega parlamenta Vjačeslav Volodin, bi morala Moskva do te vsote plačati še 11 milijonov. Plačilo tega zneska bo tako Rusija zadržala.

Ruskim delegatom odvzeli pravico do glasovanja
Moskva je v sporu s Svetom Evrope že vse od aprila 2014, ko je programski svet institucije zaradi priključitve ukrajinskega polotoka Krim 18 ruskim delegatom odvzela pravico glasovanja in jih odstavila z vodilnih položajev.

V ločeni izjavi je rusko zunanje ministrstvo Svet Evrope obtožilo, da želi Rusijo kaznovati za "svobodno izraženo voljo prebivalcev Krimskega polotoka, ki so glasovali za priključitev Republike Krim k Rusiji".

Sporna ruska zakonodaja
Moskvo je razjezila tudi odločitev Evropskega sodišča za človekove pravice, ki je ta mesec razsodilo, da ruski zakon, ki "prepoveduje promocijo homoseksualnosti mladoletnim", krši Evropsko konvencijo o človekovih pravicah. Moskva je sporočila, da se bo na odločitev pritožila.

Rusija prekinila financiranje Sveta EU-ja