Novi ruski premier Mihail Mišustin je sicer velik ljubitelj hokeja, ki ima doktorat iz ekonomije, na čelu ruske davčne uprave je od leta 2010. Foto: AP
Novi ruski premier Mihail Mišustin je sicer velik ljubitelj hokeja, ki ima doktorat iz ekonomije, na čelu ruske davčne uprave je od leta 2010. Foto: AP

V uvodnem nagovoru poslancem je novi ruski premier Mihail Mišustin poudaril, da mora oblast okrepiti zaupanje med oblastmi in gospodarstvom. "Da bi še okrepili in zagotovili nadaljnjo rast BDP-ja, moramo predvsem spodbuditi rast investicij, da se okrepi zaupanje, ki se je morda izgubilo med oblastmi in gospodarstvom," je dodal in ob tem napovedal "spremembe na bolje".

Za dosedanjega direktorja davčne uprave je glasovalo 383 poslancev dume od 424, 41 poslancev se je glasovanja vzdržalo. Glasovanje v parlamentu je sicer veljalo le za formalnost.


Mihail Vladimirovič Mišustin se je rodil 3. marca 1966 v Moskvi in leta 1992 dokončal podiplomski študij iz sistemskega inženiringa, leta 2003 pa doktoriral iz ekonomije na državni akademiji za nacionalno ekonomijo. Svojo poklicno pot je leta 1992 začel v organizaciji Mednarodni računalniški klub, katere namen je bila promocija mednarodnega sodelovanja na področju računalništva. Leta 1998 je začel delati kot namestnik vodje davčne uprave, a kmalu zasedel položaj namestnika ministra na ministrstvu za davke. Po letu 2004 je vodil več zveznih agencij. Med letoma 2008 in 2010 je bil na čelu podjetja UFG Asset Management, mednarodne skupine, ki od leta 1996 vlaga v Rusiji in nekdanjih sovjetskih republikah. Davčno upravo vodi od leta 2010.

Pred vlado še veliko dela

Pred tem je 53-letnik v nagovoru izrazil prepričanje, da bi morala vlada več delati, da bi lahko Rusi v svojem življenju občutili večje izboljšave. "Kot je predsednik večkrat poudaril, bi ljudje že zdaj morali čutiti prave spremembe na bolje, ampak se to že zdaleč ne dogaja povsod." Priznal je, da je pred vlado še veliko dela, in dodal, da je odprt za konstruktivne kritike.

Mihaila Mišustina je v sredo na položaj predlagal ruski predsednik Vladimir Putin. Foto: AP
Mihaila Mišustina je v sredo na položaj predlagal ruski predsednik Vladimir Putin. Foto: AP

Ruska vlada pod vodstvom Dmitrija Medvedjeva je v sredo nepričakovano odstopila po nagovoru ruskega predsednika Vladimirja Putina v parlamentu, v katerem je predlagal ustavne spremembe, v skladu s katerimi naj bi parlament dobil večje pristojnosti pri imenovanju vlade. Putin je nato za novega premierja predlagal direktorja davčne uprave Mihaila Mišustina, ki širši javnosti ni poznan.

Putin, ki se mu mandat izteče leta 2024, po zdaj veljavni zakonodaji ne sme več kandidirati. Po njegovem predlogu ustavnih sprememb bi sicer v Rusiji ohranili predsedniški sistem. Po mnenju nekaterih analitikov se bo Putin s pomočjo ustavnih sprememb skušal obdržati na oblasti in morda meri na položaj predsednika vlade.

V Rusiji razprava o glasovanju novega premierja Mišustina