Medcelinske rakete topol-M so prve tovrstne rakete, ki jih je Rusija razvila po razpadu Sovjetske zveze. Foto: Reuters
Medcelinske rakete topol-M so prve tovrstne rakete, ki jih je Rusija razvila po razpadu Sovjetske zveze. Foto: Reuters
Preizkus ruske rakete
Rusija za naslednje leto napoveduje nove preizkuse svojih raket. Foto: EPA

Iz ruske vojske so sporočili, da bodo oborožene sile z novimi raketami z boljšimi bojnimi zmogljivostmi opremljene v obdobju med letoma 2015 in 2020, po besedah načelnika ruskih strateških sil generala Nikolaja Solovcova pa bodo nove rakete primerne za vse naloge, tudi za primere, ko bo sovražnik uporabljal protiraketne obrambne ukrepe.

Ruski sistem odgovor na ameriški ščit
Solovcov je pojasnil, da ruske sile izpopolnjujejo svoj raketni sistem v skladu z "grožnjami, ki se trenutno kažejo". Napoved novega raketnega sistema je seveda ruski odgovor na protiraketni ščit, ki ga nameravajo ZDA namestiti na Češkem in Poljskem.

Čeprav ZDA zagotavljajo, da je ščit namenjen obrambi njenih evropskih zaveznic pred morebitnimi raketnimi napadi iz "malopridnih" držav, pa Rusija v njem vidi grožnjo nacionalni varnosti.

Ruski predsednik Dmitrij Medvedjev in premier Vladimir Putin sta novoizvoljenega ameriškega predsednika Baracka Obamo pozvala, naj opusti načrte za protiraketni ščit, ki ga je najbolj zagovarjal odhajajoči predsednik George Bush. Obama sicer še ni razkril svojih namer glede spornega ščita.

Razvoj novih sistemov
Zaradi zastarelosti sovjetskih obrambnih sistemov Rusija v zadnjih letih pospešeno razvija in preizkuša nove rakete. Ruska vojska je tako že začela s proizvodnjo balističnih raket topol-M, ki imajo doseg 10.000 kilometrov, izstreli pa se jih lahko tako s stacionarnih kot tudi mobilnih izstrelitvenih ploščadi.

Novembra so Rusi uspešno preizkusili raketo bulava, pomorsko različico topola, ki lahko nosi jedrske konice in ima doseg 6.000 kilometrov. Ob tem je Moskva napovedala, da bo čez leto dni namestila medcelinski raketni sistem RS-24, ki je zmožen prebiti sisteme zračne obrambe, kot je protiraketni ščit.

G. V.