Nekateri ruski mediji so izpostavili Pahorjevo zadovoljstvo, da je Putin sprejel njegovo vabilo. Foto: Reuters
Nekateri ruski mediji so izpostavili Pahorjevo zadovoljstvo, da je Putin sprejel njegovo vabilo. Foto: Reuters
Vladimir Putin, Borut Pahor
Svetovni mediji so se osredotočili na potek obiska. Foto: Reuters
Vladimir Putin
Ruski Sputnik je omenjal možnosti pogovorov o širitvi mreže plinovodov v Sloveniji ter vključevanju naftne in plinske industrije v maloprodajno mrežo naftnih derivatov Foto: Reuters
Putin v Sloveniji preživel osem ur

Ameriška tiskovna agencija Associated Press piše, da je Putin s "spravljivim" obiskom Slovenije preizkušal odločenost Zahoda za ohranitev sankcij proti Rusiji. Kot še navajajo, Slovenija kljub pridružitvi sankcijam Evropske unije vzdržuje prijateljske odnose z Moskvo.

Francoska televizija France 24 poudarja, da se je Putin na obisku vzdržal vsakršnih političnih komentarjev in se osredotočil na zgodovino. Francoska tiskovna agencija AFP je poročala, da se je Putin v govoru med obiskom v državi, ki je članica EU-ja in Nata, izognil omembi napetosti med Rusijo in Zahodom. Agencija je omenila, da so bili varnostni ukrepi ob obisku izredno strogi.


Putin prejel aplavz
Po poročanju Radia Slovenija ruski mediji medtem v ospredje postavljajo pogovor Putina s slovenskim predsednikom Borutom Pahorjem o aktualnih svetovnih in gospodarskih temah. Ruska agencija Tass je povzela Putinov govor pri Ruski kapelici ter izpostavila, da se Slovenija in Rusija strinjata glede nesprejemljivosti pisanja zgodovine na novo ter skupnih naporov za okrepitev varnosti v Evropi in svetu. Agencija je še zapisala, da se je Putin Slovencem zahvalil za skrb za vzdrževanje kapelice, za kar je bil nagrajen s ploskanjem.

Tass je objavil tudi Pahorjevo izjavo, ki se je zavzel za dialog z Rusijo, s katerim naj bi premagali razlike. Agencija je še navedla, da sta Pahor in Putin po pogovorih na Brdu pri Kranju odšla na sprehod v park, kjer se je Putin leta 2001 prvič srečal s takratnim predsednikom ZDA Georgeem Bushem.

Nikiforov: Spomenik na Žalah edinstven
Tass je objavil tudi izjavo ruskega ministra za zveze in množične informacije Nikolaja Nikiforova, da upad blagovne menjave s Slovenijo ni dramatičen ter da je v blagovni menjavi še moč doseči rast. Potrdil je, da sta se Putin in Pahor pogovarjala tudi o sankcijah, ki jih je proti Rusiji uvedel EU. Nikiforov se je dotaknil še odkritja spomenika na Žalah in naglasil njegovo edinstvenost. Kot je dodal, "gre verjetno za edini spomenik, ki je bil na območju Evrope postavljen po razpadu Sovjetske zveze. Kot vemo ... v zadnjih letih nasprotno vidimo pogosto skrunitve grobov in spomenikov."

Časnik Kommersant pa je med drugim izpostavil Pahorjeve besede, ko je na Brdu pri Kranju izrazil željo, da bi Slovenija in Rusija, ki sta se spričo sankcij zaradi ukrajinske krize nekoliko oddaljili, potrudili z dialogom in po mirni poti umaknili "razloge, zaradi katerih je prišlo do tega razpotja".

Pahor: Slovenija potrebuje prijatelje
Rosijska gazeta je med drugim pisala o Pahorjevem zadovoljstvu, da se je Putin odzval njegovemu povabilu za udeležbo na pietetnih slovesnostih. Po Pahorjevem mnenju to ohranja slovensko-rusko prijateljstvo, kolikor je ta hip mogoče. "Slovenija potrebuje prijatelje in bi jih rada imela čim več," je njegove besede še povzel časnik Rosijska gazeta.

Tudi avstrijska agencija APA je v poročilu z Vršiča izpostavila aplavz za Putina in poudarila, da sta predsednika v svojih govorih poudarila pomen miru. APA je povzela, da bodo politični in gospodarski pogovori obrobna tema, saj je obisk pietetne narave. Uvodoma je sicer zapisala, da je Putin Slovenijo obiskal sredi "ledene dobe" med Zahodom in Rusijo.

O Putinovem obisku je poročala tudi nemška tiskovna agencija DPA, ki je zapisala, da ruski predsednik na slovesnosti pri Ruski kapelici ni bil oster.

Sodelovanje v naftni industriji
Srbska agencija Tanjug je povzela navedbe ruskega Sputnika, da bo ena od tem pogovorov v sklopu Putinovega obiska sodelovanje v naftni industriji. Sputnik je omenjal možnosti pogovorov o širitvi mreže plinovodov v Sloveniji ter vključevanju naftne in plinske industrije v maloprodajno mrežo naftnih derivatov, kar predstavlja perspektivne možnosti za sodelovanje obeh držav.

Hrvaški mediji: Slovenija želi biti most
O Putinovem obisku poročajo tudi hrvaški mediji. Večernji list poroča, da si Slovenija v času, ko so vrata Evropske unije za ruskega predsednika Vladimirja Putina trdno zaprta, prizadeva biti most med Zahodom in Rusijo. Medtem ko uradni Zagreb še zmeraj spoštuje smernice iz Bruslja in Washingtona, sosedje Hrvaške tekmujejo, kdo bo več, bolje in dlje gostil Putina, navaja Večernji list, ki spominja, da je šlo za tretji Putinov obisk v Sloveniji od leta 2001, lani pa je Slovenijo obiskal tudi ruski premier Dmitrij Medvedjev.

Jutarnji list pa izpostavlja, da je za Moskvo pomembno, da bo ostala na Balkanu, s katerega jo Zahod namerava pregnati, Slovenija pa je pri tem pomembna točka.

Prometni analitik za hrvaški portal index.hr Željko Marušić medtem ocenjuje, da je Slovenija ruskega predsednika namenoma povabila med vrhuncem turistične sezone in povzročila kaos na cestah, kar naj bi bila vrsta pritiska zaradi hrvaškega izstopa iz arbitraže o meji.

Hrvaška tiskovna agencija Hina pa je poročala o govorih obeh predsednikov. Kot je zapisala, sta se predsednika spomnila padlih ruskih vojakov, obenem pa opozorila na izzive sodobnega sveta, kot je terorizem.

Tuje agencije so hkrati poročale o spremembah prometne ureditve in zastojih na cestah, ki so bili posledica zapor zaradi obiska.

Putin v Sloveniji preživel osem ur