Pogovoru s Pahorjem bo na Brdu pri Kranju sledila še delovna večerja. Foto: BoBo
Pogovoru s Pahorjem bo na Brdu pri Kranju sledila še delovna večerja. Foto: BoBo
Žale
Predsednika obeh držav na slovesnem odkritju spomenika na ljubljanskih Žalah. Foto: BoBo
false
Letalo z ruskim predsednikom na krovu je v Slovenijo prispelo z dobro uro zamude. Foto: Nataša Markovič
Ruski predsednik je pohvalil skrb Slovencev za Rusko kapelico. Foto: BoBo
Kljub cestnim zaporam brez večjih zastojev
Obisk pri Ruski kapelici in na ljubljanskih Žalah
Pogovor med predsednikoma daljši od predvidenega
Kako sta obisk videla poznavalca?

Ruski predsednik Vladimir Putin je ob začetku uradnih pogovorov s slovenskim predsednikom Borutom Pahorjem na Brdu pri Kranju glede na sankcije opozoril predvsem na velik padec gospodarskega sodelovanja z EU-jem. "Žal pa vidimo padec v naši blagovni menjavi, ki je znašal kar 45 odstotkov," je dejal.

"Blagovna menjava med Rusijo in ZDA je znašala 28 milijard dolarjev, medtem ko je trgovina med Rusijo in EU-jem znašala več kot 400 milijard evrov in je padla skoraj na polovico, na 224 milijard. Te številke niso primerljive. Seveda pa je slabo eno in drugo," je dejal.

Pojasnil je še, da je v približno uri in pol skupne vožnje slovenskega gostitelja Pahorja "dokaj podrobno informiral tudi o različnih težavah svetovne varnosti". Več podrobnosti pa na tej točki Putin ni pojasnil.

Pahor se je v kratkem nagovoru dotaknil posledic ukrajinske krize. Spomnil se je, da sta pred petimi leti na tem mestu, ko sta bila oba premierja, z optimizmom zrla v prihodnost tako glede bilateralnih odnosov kot glede skupne varnostne, gospodarske in vseh drugih perspektiv.

"Pet let pozneje lahko ugotavljamo, da je gospodarska kriza res minila, a so prišle druge. Tudi Slovenija kot članica Nata in EU-ja in Rusija na drugi strani sta se nekoliko oddaljili. Moja želja je, da bi umaknili razloge, da bi se potrudili z dialogom po mirni poti umakniti te razloge, zaradi česar je prišlo do tega razpotja, ker se mi zdi, da svobodoljuben svet potrebuje sodelovanje vseh, ki so potrebni za rešitev velikih problemov," je dejal Pahor.

Putin pri Ruski kapelici izrazil hvaležnost
Putin se je v svojem govoru pri Ruski kapelici zahvalil Sloveniji in Slovencem za ohranjanje spomina na ruske vojake. "Ruska kapelica je simbol prijateljstva med državama in skupnih prizadevanj za mir na svetu," je povedal ruski predsednik, ki je pohvalil skrb Slovencev za kapelico. "Ko sem videl to skromno kapelico, sem pomislil, kaj bi si mislil kdo izmed tistih, ki jo je zgradil, ko bi nas videl, koliko nas je, da bi počastili spomin na žrtve prve svetovne vojne," je dejal.

"V imenu Rusije bi se vam rad zahvalil za vse, kar ste naredili, da se ohrani spomin na žrtve vojn in na vse, kar smo skupaj dali na oltar tako prve kot druge svetovne vojne," je dodal in izpostavil tudi spomenik padlim ruskim in sovjetskim vojakom, ki ga bo odkril na ljubljanskem pokopališču Žale. Ta bo po njegovih besedah "odseval naše skupno stališče do nedopustnosti potvarjanja zgodovine in opravičevanja zločinov, ki so povzročili smrt milijonov ljudi" med drugo svetovno vojno.

Putin je v svojem nagovoru sicer napovedal, da bosta s Pahorjem govorila tudi "o paleti obojestransko koristnih" projektov v dvostranskih odnosih med Rusijo in Slovenijo.

Pahor: Mi hočemo mir, trajen mir
"Mi ne mislimo, da je vojna stvar zgodovinske logike. Mi verjamemo, da sta vojna ali mir vedno stvar politične odločitve. Mi zavračamo miselnost, da je vojna neizogibna. Mi sprejemamo odgovornost za mirno reševanje sporov, vseh sporov. Mi hočemo mir, trajen mir," je okoli 3.000 zbranim pri Ruski kapelici sporočil Pahor, ki je spomnil tudi na nove oblike sodobnega terorizma. Poudaril je, da je pomembno, da "po vsaki tragediji v bratski Franciji ali Nemčiji ali Rusiji, na Bližnjem vzhodu ali kjer koli po svetu odločno poudarimo, da to ne bo spremenilo našega svobodnega in odprtega načina življenja". Slovenski predsednik je namreč prepričan, da "bomo našli nove načine za zagotovitev miru in varnosti".

Kot je poudaril Pahor, je radikalni terorizem resen izziv, zato mora"vse svobodomiselno človeštvo združiti moči". Sicer se zaveda, da to ne bo lahko, a medsebojne razlike je mogoče po njegovem mnenju premagati z dialogom. "Moramo iskati in iskati in najti način za zagotovitev trajnega miru in varnosti," je še dodal Pahor, ki je Rusko kapelico označil za "neprecenljiv majhen prispevek k veliki ideji miru in prijateljstva".

Častna govornika sta bila poleg osrednjih govornikov Pahorja in Putina še župan Kranjske Gore Janez Hrovat in predsednik Društva Slovenija Rusija Saša Geržina. Slovesnost sta spremljala bogat kulturni program in katoliška maša s pravoslavno molitvijo.

Odkritje spomenika na Žalah
Putin se je po slovesnosti pod Vršičem odpravil v Ljubljano, kjer je na pokopališču Žale odkril spomenik ruskim in sovjetskim vojakom, padlim v Sloveniji med prvo in drugo svetovno vojno.

Venca sta ob spomeniku, ki ima spravni pomen, najprej položila Putin in Pahor, nato pa še župan Mestne občine Ljubljana Zoran Janković in predstavnik ruske skupnosti v Sloveniji. Odkrito obeležje, v katerega je vklesanih 3.000 imen padlih ruskih in sovjetskih vojakov, je prvi spomenik zunaj Rusije, posvečen ruskim in sovjetskim vojakom, ubitim v obeh svetovnih vojnah.

Putin je v Slovenijo prišel z zamudo
Sicer pa se je obisk Putina, ki je v Slovenijo prišel na Pahorjevo pobudo, začel z zamudo. Prihod Putina na Letališče Jožeta Pučnika je bil namreč predviden okoli 13. ure, a je ruski predsednik v Slovenijo prispel z okoli enourno zamudo, ki je, kot je sporočil uradni predstavnik ruskega predsednika Dimitrij Peskov, posledica domačih obveznosti. Rusko predsedniško letalo je na letališču na Brniku pristalo okoli 14.11, pol ure pred njegovim prihodom so zaprli zračni prostor.

"Putin ruši Evropo!"
Obisk ruskega predsednika je zaradi konflikta v Ukrajini sprožil neodobravanje med Ukrajinci, ki živijo v Sloveniji, zato so v bližini ruskega veleposlaništva v Ljubljani pripravili protestni shod, na katerem so opozarjali, da "Putin ne prinaša nič dobrega", kot je dejal Andrija Hevka, ustanovitelj društva Ljubljana-Kijev in dodal: "Putin ruši Evropo! Mi na to ne pristanemo." Ivan Varko iz istega društva pa je dodal: "Rusija ima veliko denarja, a malo človeških vrednot."

Zbralo se je tudi nekaj protiprotestnikov (v organizaciji TRS-a in Socialistične partije Slovenije), ki so vzklikali gesla Putinu v podporo.

Kljub cestnim zaporam brez večjih zastojev
Obisk pri Ruski kapelici in na ljubljanskih Žalah
Pogovor med predsednikoma daljši od predvidenega
Kako sta obisk videla poznavalca?