Putin v soboto prihaja na enodnevni obisk v Slovenijo. Foto: Reuters
Putin v soboto prihaja na enodnevni obisk v Slovenijo. Foto: Reuters
Spomenik padlim ruskim in sovjetskim vojakom
Ruski predsednik bo v Ljubljani sodeloval pri odkritju spomenika padlim ruskim in sovjetskim vojakom na slovenskih tleh. Foto: BoBo/Žiga Živulović jr.

Bruselj je sankcije proti Rusiji uvedel pred dvema letoma kot odgovor na rusko priključitev Krimskega polotoka in vmešavanje v konflikt na vzhodu Ukrajine. Sankcije EU-ja, ZDA in skupine G7 so skupaj z nizkimi cenami energentov pomenile hud udarec za rusko gospodarstvo.

Čeprav nekatere članice EU-ja niso naklonjene sankcijam, saj posledice čutijo tudi njihova gospodarstva, so bile te na začetku julija podaljšane še za pol leta.

Kot poroča Reuters, ki se sklicuje na besede nekaterih evropskih diplomatov v Moskvi, je ruska taktika sistematičnega lobiranja v nekaterih južnih in vzhodnih članicah EU-ja že resno načela enotnost povezave pri vprašanju sankcij, kar pomeni, da je njihovo podaljšanje vsakič težje.

"Rusija nenehno išče pot okoli sankcij in meri na države, ki jih ima za mehkejše. Sankcije hočejo omiliti z zelo mehkim pristopom," je za Reuters dejal eden izmed diplomatov iz članice EU-ja, ki zagovarja podaljšanje sankcij.

"Rezultat tega je, da imamo vse več držav, ki pravijo, da je treba preučiti sankcije, oceniti njihove posledice in jih ponovno pregledati," je še povedal diplomat.

Po mnenju diplomatov so tarča takšnega ruskega pristopa Italija, Grčija, Madžarska, Slovenija, Slovaška in Bolgarija. Od ruske priključitve Krima in upora proruskih separatistov na vzhodu Rusije bo Slovenija četrta od teh držav, ki jih je obiskal ruski predsednik.

Prijazna opozorila Putina
Kremelj po pisanju Reutersa vidi Slovenijo, ki jo je Putin v preteklosti že obiskal, kot zaveznico glede vprašanja sankcij, saj je bila pred njihovo uvedbo Rusija pomembno tržišče za slovenske prehranske izdelke, poleg tega pa je bila tudi partner pri gradnji ruskega plinovoda Južni tok.

Po besedah dveh diplomatov EU-ja zaradi Putinovega pristopa, ki vključuje ponudbe za donosne posle in prijazna opozorila na izgube zaradi zamujenega izvoza, lahko pričakujemo, da bo prihodnje leto sledila njihova omilitev.

"Ostati na zvezi je vse težje," pravi eden izmed diplomatov iz še ene države, ki se zavzema za ohranitev sankcij. "Sankcije verjetno ne bodo odpravljene vse naenkrat, bi pa prihodnje leto lahko sledila odločitev o njihovi odpravi v enem sektorju," je še dejal.

Reuters še omenja, da so nekatere članice EU-ja, kot je Poljska, razjezile Moskvo z odstranjevanjem spomenikov sovjetskim vojakom, ki so bili ubiti med drugo svetovno vojno, medtem ko je Slovenija ubrala nasproten pristop in bo tako Putin ob obisku Slovenije sodeloval pri odkritju spomenika sovjetskim vojakom.