"Oprostite mi. Prihodnjič bom zagotovo umrl v napadu," je v odgovor na kritike na Twitterju zapisal Babčenko. Foto: Reuters

Zaradi zaigranega umora, ki ga je s sodelovanjem Babčenka organizirala ukrajinska obveščevalna služba, se je moral Kijev spopasti s številnimi kritikami na račun sporne operacije. Ukrajini se očita, da se je igrala z resnico, kar ne prispeva k svobodi medijev.

Ukrajinske oblasti branijo nujnost operacije, saj naj bi tako preprečili dejanski načrt za atentat na novinarja.

Organizacija Novinarji brez meja so Ukrajini očitali, da lahko to dejanje "vrže senco na vse politične umore". Organizacija za varnost in sodelovanje v Evropi (OVSE) je kritizirala Ukrajino, da je širila lažne informacije.

Na novinarske standarde ni pomislil
Na novinarski konferenci v Kijevu je Babčenko dejal, da so bili novinarski standardi zadnja stvar, na katero je pomislil, saj je želel ostati živ in zavarovati svojo družino.

Babčenko je poudaril, da sovraži ruskega predsednika Vladimirja Putina, saj je po njegovih besedah odgovoren za več vojn in tisoče mrtvih. "Pokopal sem znance, pokopal sem prijatelje, utrujen sem od njihovega pokopavanja," je dejal Babčenko, ki se je boril v dveh čečenskih vojnah, preden je postal novinar.

Kot je pojasnil, si je želel ustvariti novo življenje, glede kritik novinarjev, da je z zaigranim umorom škodil verodostojnosti novinarstva, pa je dejal, da mu za to ni mar. "Vseeno mi je, ali mi boste prihodnjič verjeli (...) saj mi to, ko bom mrtev, ne bo več pomembno," je dodal.

Prijet ukrajinski državljan
V torek so v Kijevu v okviru operacije neznanci domnevno večkrat ustrelili Babčenka na stopnišču njegovega doma, oblasti pa so nato sporočile, da je umrl zaradi ran na poti v bolnišnico. V sredo se je nenadoma pojavil na novinarski konferenci.

Vodja ukrajinske obveščevalne službe Vasilj Gricak je pojasnil, da so v okviru posebne operacije, ki so jo pripravljali več mesecev, želeli preprečiti morebitni atentat na Babčenka in razkriti ruske agente.

Oblasti so aretirale domnevnega organizatorja načrtovanega napada. Šlo naj bi za ukrajinskega državljana, ki ga je najela ruska tajna služba in mu plačala 40.000 ameriških dolarjev. Njegova naloga je bila, da najame napadalca.

Ukrajinski predsednik Petro Porošenko je novinarju in njegovi družini obljubil zaščito, saj v Kijevu ne verjamejo, da "se bo Moskva umirila".