Ruska mini podmornica je namenjena reševanju v morju na velikih globinah. Foto: EPA
Ruska mini podmornica je namenjena reševanju v morju na velikih globinah. Foto: EPA
Vjačeslav Milaševski
25-letni poveljnik na ruski mini podmornici Foto: EPA

Podmornico bodo po besedah admirala ruske mornarice Vladimirja Pepeljaeva skušali prenesti v plitvejše vode, kjer bi jo lahko dosegli potapljači. Sicer je po njegovem za slavje še prezgodaj.

Že pred tem je Pepeljaev poročal, da naj bi se sedem mornarjev, ujetih 190 metrov pod morsko gladino, počutilo dobro. To naj bi povedal po zadnjem stiku, ki so ga reševalci s posadko ujetega plovila navezali ob 17.00 po našem času. Sicer reševalce preganja čas za dvig podmornice, saj naj bi imeli mornarji le še za nekaj ur zalog kisika.

Na Kamčatko sta prispeli ameriško in britansko podmorsko plovilo za pomoč pri reševanju ruskih mornarjev, ki so ujeti na dnu morja. S transportnimi letali sta na ruski polotok prispela britanski Škorpijon in ameriški Super Škorpijon. Vendar pa njuna vloga pri reševanju za zdaj ni poznana. Pomagala naj bi tudi Japonska, ki je poslala štiri vojaške ladje, vendar naj bi te prispele šele v treh ali štirih dneh.

Ruska podmornica AS-28, ki je sicer namenjena reševanju, se je med vojaško vajo zapletla v podmorsko nadzorno anteno in potonila 190 metrov globoko. Škorpijon je podmorsko plovilo za reševanje v morskih globinah, ki se upravlja daljinsko in ima posebno roko, s katero naj bi tudi prerezali antenski kabel. Potopi se lahko do 925 metrov globoko.

Spomin na Kursk
Nesrečo podmornice so ruski mediji takoj primerjali z nesrečo jedrske podmornice Kursk, ki je pred petimi leti potonila na dnu Barentsovega morja, umrlo pa je vseh 118 mornarjev na krovu. Takrat je ruski predsednik Vladimir Putin doživel hude kritike doma in v tujini, saj je zavrnil tujo pomoč, tokrat pa so se ruske oblasti takoj po nesreči odzvale na ponujeno pomoč.