Umor novinarke Ane Politkovske, sicer ostre kritičarke Kremlja, je močno odmeval povsod po svetu. Foto: EPA
Umor novinarke Ane Politkovske, sicer ostre kritičarke Kremlja, je močno odmeval povsod po svetu. Foto: EPA
Svoboda tiska v Rusiji

V zadnjih letih je Rusijo pretreslo več umorov in ugrabitev novinarjev, med njimi je najbolj odmeval umor Ane Politkovske. Ameriška nevladna organizacija Freedom House je Rusijo v poročilu o medijski svobodi uvrstila na 170. mesto med 195 državami, kar pomeni, da spada med države z najmanj svobode.

Putin je pred devetimi leti podpisal tako imenovano doktrino informacijske varnosti, kjer se besedna zveza svoboda govora v 36 strani dolgem tekstu pojavi le dvakrat, več desetkrat pa besedne zveze, kot so informacijska vojna ali informacijsko orožje.

Prebivalci Rusije informacije o dogajanju v večini dobivajo od televizij, ki so popolnoma pod nadzorom države, zelo majhen odstotek ljudi pa bere resne časopise in išče kakovostne informacije na spletu. Po obračunu z oligarhi v Rusiji ni več niti enega izključno medijskega imperija. Mediji so zgolj postranska dejavnost poslovnežev, kar je čutiti tudi v uredniški politiki. Kljub nekaterim namigom o cenzuri spletnih strani je novi predsednik Dimitrij Medvedev za zdaj odločen, da mora ruski splet ostati svoboden.

Mediji zaprti zaradi klevet
Poslanci spodnjega doma ruske dume so pred kratkim podprli predlog zakona, ki oblastem omogoča, da zaprejo medije zaradi klevet ali obrekovanja. Zakon o začasnem oziroma trajnem zaprtju medijev prihaja potem, ko je moskovski rumeni časopis Moskovski Korespondent poročal, da se je predsednik Vladimir Putin ločil od žene Ljudmile in se namerava poročiti s 30 let mlajšo nekdanjo prvakinjo v ritmični gimnastiki in eno najlepših Rusinj Alino Kabajevo, ki je sicer tudi poslanka Enotne Rusije v dumi.

K. T.

Svoboda tiska v Rusiji