Dadajev je kot preostali obsojenci obtožbe zavračal. Foto: Reuters
Dadajev je kot preostali obsojenci obtožbe zavračal. Foto: Reuters
Boris Nemcov
V času smrti je Nemcov preiskoval rusko vpletenost v krvavi ukrajinski konflikt. Foto: EPA

Dadajev je februarja 2015 blizu Kremlja ustrelil in ubil Nemcova, nekdanjega namestnika premierja in glasnega kritika predsednika Vladimirja Putina.

Dadajevu in še štirim Čečenom, ki se jim je prav tako sodilo, naj bi za umor Nemcova Ruslan Muhudinov, eden nižjih predstavnikov čečenskih varnostnih sil, obljubil 220.000 evrov. Muhudinov, ki so ga ruski preiskovalci razglasili za organizatorja, je na begu in ga policija še išče.

Omenjene štiri soobtožene, brata Anzorja in Šagida Gubaševa, Ramzana Bakajeva in Tamerlana Eskerkanova, je sodišče razglasilo za sokrive umora. Šesti osumljenec, Beslan Šabanov, pa je umrl kmalu po tem, ko so ga pridržali v Čečeniji. Vsi so sicer zavračali obtožbe.

12-članska porota je po treh dneh posvetovanj odločila, da je peterica zagrešila umor v okviru organizirane kriminalne združbe. Dadajev je kriv izstrelitve štirih usodnih nabojev, drugi štirje pa pomoči pri organizaciji in izvedbi umora, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Obsojenim grozijo dolgoletne oziroma celo dosmrtne zaporne kazni, ki jih bo sodnik določil, potem ko bo tožilstvo predstavilo svoje zahteve.

Družina Nemcova nezadovoljna
Sorodniki Nemcova se bojijo, da oblasti ne bodo nikoli odkrile, kdo je izdal ukaz za umor. "V dveh letih (...) niso uspeli odkriti organizatorja in načrtovalca umora," je dejal odvetnik družine Vadim Prohorov. Po njegovih besedah je to "popoln fiasko". Kljub temu pa Prohorov verjame, da so vsi obsojeni, z izjemo Bakajeva, vpleteni v umor.

Družina Nemcova je sicer prepričana, da za umorom stojijo ljudje iz kroga blizu čečenskega voditelja Ramzana Kadirova, ki je velik Putinov zaveznik, ali celo Kadirov sam. Čečenski voditelj je zanikal svojo vpletenost in branil nekatere obtožene, družini Nemcova pa ni uspelo doseči, da bi bili Kadirov ali njegovi glavni pribočniki zaslišani.

V času smrti je Nemcov preiskoval rusko vpletenost v krvavi ukrajinski konflikt. Njegovi podporniki so prepričani, da so ga ubili, da bi ga utišali. Šlo je za najvišji politični umor v Rusiji, odkar je Putin pred okoli 17 leti prevzel oblast v državi.