Ruskim pankericam so v bran stopili številni glasbeniki z vsega sveta. Foto: EPA
Ruskim pankericam so v bran stopili številni glasbeniki z vsega sveta. Foto: EPA

"Gre za resno kaznivo dejanje in tožilstvo meni, da se lahko spreobrnejo le, če bodo izolirane od družbe. Kazen mora biti resničen odvzem prostosti," je pred sodiščem pojasnil državni tožilec Aleksander Nikiforov in sodnico pozval, naj odloči, da so glasbenice krive, in jih kaznuje s tremi leti zapora.

Sodnica Marina Sirova naj bi sodbo izrekla v sredo.

Po besedah Nikiforova je šlo pri nastopu v katedrali za versko sovraštvo in poniževanje ter žaljenje vernikov. "Njihova dejanja v cerkvi so vsi dojeli kot spodbujanje verskega sovraštva," je še dejal.

Obramba glasbenic je obtožbo in višino zahtevane kazni označila kot "popoln nesmisel". Njihova zagovornica Violeta Volkova je poudarila, da rusko kazensko pravo ne vsebuje člena, po katerem bi lahko kaznovali tri obtoženke. Pojasnila je, da je šlo pri kritiki Putina za svobodno izražanje mnenja.

24-letno Marijo Aljohino, 23-letno Nadeždo Tolokonikovo in 29-letno Jekaterino Samučević so aretirali, potem ko so 21. februarja na glavnem oltarju v osrednji moskovski katedrali Kristusa Odrešenika v kratkih krilih in ob ozvočenih kitarah izvedle pankmolitev, v kateri so Devico Marijo prosile, naj Rusijo reši Putina.

Ob začetku sojenja 30. julija so se glasbenice izrekle za nedolžne obtožb o huliganstvu, ki naj bi bilo spodbujeno s "sovraštvom do religije". Hkrati so izrazile obžalovanje, če je njihovo politično motivirano dejanje nekatere vernike užalilo, saj to ni bil njihov namen.

Sam Putin je prejšnji teden dejal, da sicer "ne vidi ničesar dobrega v tem, kar so dekleta storila", vendar jih po njegovem mnenju "vseeno ne bi smeli soditi preostro".