Trojica na sodišču. Foto: EPA
Trojica na sodišču. Foto: EPA
Performans Pussy Riot, ki je dvignil toliko prahu. Foto: Youtube
V podporo Pussy Riot. Foto: EPA
Trojica je med sojenjem zaprta v stekleno kletko. Foto: EPA
Nasprotniki Vladimirja Putina že dalj časa opozarjajo na kršenje človekovih pravic in demokracije v Rusiji. Foto: Reuters

Pri tem se vse tri članice Pussy Riot pritožujejo zaradi mučenja v zaporu, češ da so jim odtegovali spanec in hrano. Trojica je zaprta že od marca, sojenje pa se je začelo v ponedeljek in trajalo več kot devet ur, kar je pri obtoženkah in njihovi obrambi sprožilo ogorčenje. Po besedah njihovih odvetnikov so dekleta "izpostavljena mučenju", saj so morala na sodišču biti skoraj 12 ur brez obroka.

Pussy Riot so se na sodišču znašle, ker so 21. februarja, oblečene v mini krila, skočile pred oltar cerkve Jezusa Odrešenika v Moskvi in zapele nekaj verzov pesmi, ki je obsodila odkrito podporo Ruske pravoslavne cerkve Putinu v kampanji za predsedniške volitve. Zaradi tega so jih obtožili huliganstva, grozi pa jim tudi do sedem let zapora.

Glasbenice so se izrekle za nedolžne obtožb huliganstva, ki naj bi ga spodbudilo "sovraštvo do vere". Ena izmed članic zasedbe je ob tem dejala, da ji je žal, če je njihovo dejanje nekatere vernike užalilo, saj z njim niso želele nikogar sramotiti. S svojo akcijo pa so želele spremeniti Rusijo, a so morda storile "etično" napako, s katero so prizadele vernike.
Ostra ločnica v ruski družbi
A, kot piše Guardian, pri zadevi Pussy Riot gre za precej več kot le za sojenje proti "huliganstvu". V petih dneh sojenja so odvetniki in priče razgrnili ostro ločnico v današnji ruski družbi: na eni strani globoko konservativna družba, ki sprejema državni ustroj nejasnih zakonov in birokracije za nadzoranje svojih državljanov, na drugi strani pa liberalna družba, ki že meji na anarhistično in se bori proti državi z vsemi razpoložljivimi sredstvi.
Poosebljenje druge te dni najbolj zgovorno predstavlja zaprta trojica: 24-letna Marija Aljohina, nekakšna neuradna predstavnica skupine, 23-letna Nadedža Tolokonikova, ki je zaradi svojih lepih potez postala obraz skupine, in 29-letna Jekaterina Samučevič, ki po navadi nejevoljno sedi v kotu zaporniške celice.
Eni od njihovih odvetnic, Violeti Volkovi, je po prvem tednu sojenja počasi že prekipelo zaradi vztrajnih zavračanj in pridig sodnice Marine Sirove. Ta je v petek zavrnila še en ugovor obrambe, nakar je Volkova začela na sodnico kričati. "Izgubljate okvire dostojanstva," ji je mrtvo hladno izpod očal dejala Sirova. "Ti okviri tu že dolgo ne obstajajo več," ji je zabrusila nazaj Volkova.

"Zrežiran proces"
Po besedah zagovornikov Pussy Riot je Rusija s primerom proti skupini oživila sovjetsko tradicijo zrežiranih procesov. "Še celo v sovjetskih časih, v Stalinovih časih, so bila sodišča bolj poštena od tega," je na sodišču zaklical odvetnik Nikolaj Polozov. In še: "To je eno najsramotnejših procesov moderne Rusije. V sovjetskih časih so se vsaj ravnali po neke vrste postopku." V tednu dni sojenja je Sirova zavrnila skoraj vse ugovore obrambe, vključno s tistim, da so v vrsti pričanj prič zasledili popolnoma enake napake pri črkovanju, kar da nakazuje, da so bila ponarejena.

Tožilstvo je lahko poklicalo vse svoje priče, večinoma ljudi, ki so bili v času performansa v cerkvi ali pa so si performans ogledali po YouTubu. Priče so odgovarjale na vprašanja kot: "Kaj vam pomeni vaša pravoslavna vera?", "So bila oblačila žensk tesno oprijeta?" in "Kaj vas je užalilo pri njihovih naglavnih maskah?"

Obramba je po drugi strani skušala poklicati 13 prič, vključno z opozicijskim voditeljem Aleksejem Navalnijem in priznano pisateljico Ljudmilo Ulitskajo. Sirova je dovolila le tri priče, tožilstvo pa je vse tri napadlo z istim vprašanjem: "Ste pravoslavni vernik?" Ko je obramba uporabila isto vprašanje za svoje priče, pa jim ga je sodnica črtala.
Putin proti preostri kazni
Kot piše Guardian, se obramba dobro zaveda, da bijejo izgubljeno bitko v spolitiziranem pravosodnem sistemu. Ostaja pa jim medijska bitka. Pjotr Verzilov, mož Tolokonikove, med sojenjem divje tvita, pred sodiščem potekajo protesti v podporo trojici, po več krajih v Rusiji pa podporniki prirejajo performanse, ki spominjajo na tiste od Pussy Riot.

Vladimir Putin, proti kateremu so dekleta februarja protestirala s svojim performansom, se je v četrtek zavzel, da dekleta ne bi smela dobiti hude kazni. Ruski predsednik je novinarjem, ki so ga vprašali na to temo, dejal, da sicer "ne vidi ničesar dobrega v tem, kar so dekleta storila", vendar pa jih po njegovem mnenju "vseeno ne bi smeli soditi preostro". Razsodba naj bi bila znana prihodnji teden.