Bush je dejal, da se ni počutil ogročenega, ko so proti njemu poleteli čevlji iraškega novinarja. Foto: Reuters
Bush je dejal, da se ni počutil ogročenega, ko so proti njemu poleteli čevlji iraškega novinarja. Foto: Reuters
George Bush in Džalal Talabani
Bush je dejal, da je v Iraku treba še veliko postoriti. Foto: Reuters
Iraški vojaki
Iraške varnostne sile vse bolj prevzemajo skrb za red in mir v državi. Foto: EPA
Bush obiskal Irak

Med nepričakovanim obiskom v Iraku, ki je usodno zaznamoval Bushev osemletni mandat, se je ameriški predsednik srečal z iraškim predsednikom Džalalom Talabanijem in premierjem Nurijem Al Malikijem, nato pa je pozdravil tudi ameriške vojake in se jim zahvalil za njihov prispevek v vojni.

"Delo ni bilo težko, vendar je bilo nujno za ameriško varnost, iraško upanje in svetovni mir," je prepričan Bush, ki je izrazil hvaležnost, da je imel še pred iztekom predsedniškega mandata možnost vrniti se v Irak.

Talabani je Busha označil za velikega prijatelja iraškega ljudstva, ki je pomagal pri osvoboditvi države, da so lahko dosegli ta dan, ko imajo demokracijo, človekove pravice in napredek. "Zahvaljujoč njemu in njegovemu pogumnemu vodstvu smo tu", je dejal iraški predsednik in izrazil upanje, da se bo prijateljstvo nadaljevalo tudi, ko se bo Bush po odhodu iz Bele hiše vrnil v rodni Teksas.

Leteči čevlji zgrešili Busha
Obisk pa ni minil brez incidenta, ki se je pripetil med novinarsko konferenco Busha in Al Malikija, ko je neki iraški novinar v ameriškega predsednika zalučal svoje čevlje, a ga ni zadel, saj se je Bush hitro umaknil. Novinar je ob tem dejal, da je to poslovilni poljub iraškega ljudstva in Busha označil za psa.

"Ne moti me," je dejal Bush hladnokrvno, ko so varnostniki novinarja pospremili iz sobe. Bushu so se v imenu svojega kolega opravičili drugi iraški novinarji. Če na Bližnjem vzhodu namreč v nekoga vržeš čevlje, to pomeni veliko žalitev.

Vojaki še tri leta v Iraku
Do obiska je prišlo po sklenitvi novega varnostnega sporazuma med Washingtonom in Bagdadom, na podlagi katerega bodo ameriške sile v Iraku ostale do konca leta 2011. V skladu s tem načrtom naj bi se do junija prihodnje leto ameriški vojaki najprej umaknili iz iraških mest, tudi iz Bagdada. Sporazum sta slovesno podpisala Bush in Al Maliki.

Ameriški obrambni minister Robert Gates, ki je Irak nepričakovamo obiskal v soboto, je na srečanju z ameriškimi vojaki dejal, da misija v Iraku prehaja v sklepno fazo. Trenutno je v državi nameščenih okoli 140.000 ameriških vojakov, v skoraj šestih letih vojne pa jih je življenje izgubilo več kot 4.200.

Vse manj nasilja
To je od ameriškega napada marca leta 2003 za Busha četrti obisk Iraka, ki je v zadnjem letu priča zmanjšanju nasilja, potem ko je prejšnja leta kazalo že na zametke državljanske vojne zaradi sektaškega nasilja. Če je bilo junija leta 2007 v Iraku dnevno 180 napadov, pa se je danes ta številka spustila na 10.

Zaradi finančne krize vojna v Iraku ni več v ospredju zanimanja ameriške javnosti, ki pa glede na raziskave javnega mnenja v večini meni, da je bila iraška vojaška avanutra napaka. Orožja za množično uničevanje, ki ga je Bush navedel kot glavni razlog za napad, niso nikoli našli, obnovo države pa je po ugotovitah ameriškega vladnega poročila spremljala nesposobnost birokratov.

Prav vojna je Busha stala priljubljenosti in Belo hišo bo zapustil kot predsednik z eno najnižjih javnomnenjskih podpor. S posledicami Busheve odločitve za vojno se bo moral zdaj spoprijeti njegov naslednik Barack Obama, ki je med predvolilno kampanjo obljubljal umik ameriških bojnih enot iz Iraka v 16 mesecih.

G. V.

Bush obiskal Irak