Čeprav uradna verzija pravi, da je bil Kim rojen na sveti gori Paektu, pa je resnica daleč stran, saj se je rodil v Sovjetski zvezi, kamor se je njegov oče zatekel med drugo svetovno vojno, ko je korejski polotok okupirala Japonska. Foto: EPA
Čeprav uradna verzija pravi, da je bil Kim rojen na sveti gori Paektu, pa je resnica daleč stran, saj se je rodil v Sovjetski zvezi, kamor se je njegov oče zatekel med drugo svetovno vojno, ko je korejski polotok okupirala Japonska. Foto: EPA
Kim Džong Il
Kim se pogosto odpravi v tovarne, kjer zaposlnemi rade volje ponudi tudi kakšen nasvet za boljše delo. Foto: EPA
Kim Džong Il
Vsa oblast Kima, čigar zaščitni znak so temna očala, temelji na vojski, ki je četrta najštevilčnejša na svetu. Foto: EPA
Vse pomembne praznike v Severni Koreji spremljajo veličastne množične prireditve, na katerih sodeluje več tisoč ljudi. Foto: EPA

Če gre verjeti severnokorejskim medijem, je rojstni dan "ljubljenega vodje" najsrečnejši dan za prebivalce ene najbolj izoliranih in obubožanih držav na svetu, ki mednarodni skupnosti že nekaj časa povzroča sive lase zaradi želje, da bi postala jedrska sila.

Hvalospevi največjemu voditelju
Kim bo 16. februarja dopolnil 67 let in v njegovo čast že nekaj dni po vsej državi potekajo slovesnosti z ognjemeti, javnimi komunističnimi prisegami, filmskimi festivali, mediji pa so v tem času še bolj kot po navadi polni hvalnic na račun svojega voditelja.

Na spletni strani severnokorejske državne tiskovne agencije KCNA je v teh dneh opaziti številne novice o čestitkah in cvetju, ki prihaja iz vsega sveta. V eni novici so zapisali, da korejsko ljudstvo in ves svet pojeta hvalospeve Kimu kot "največjemu voditelju našega časa".

"Čudeži februarskega praznika"
Uradna različica pravi, da se je Kim tako kot njegov oče in ustanovitelj komunistične države Kim Il Sung rodil na za Korejce sveti gori Paektu, ki je najvišja na korejskem polotoku. Njegovo rojstvo so spremljali nenavadni pojavi - strele, grmenje in lomljenje ledu na vrhu gore, nad katerim je v tistem trenutku nastala tudi dvojna mavrica.

Od takrat naprej so kar nekaj Kimovih rojstnih dni spremljaji osupljivi pojavi, ki so v domačih medijih dobili naziv "Čudeži februarskega praznika". Med drugim so bili priča tako mogočnemu sončnemu vzhodu, da je s silovitim pokom razneslo led, nekoč pa se je led topil s takim hrupom, da so se tresle gore.

Ko je Kim uradno prevzel oblast v državi, so kar naenkrat nenavadno in istočasno začele cveteti hruške in marelice ter na svoje cvetove privabile metulje in čebele. Čudež se je zgodil tudi ribičem, ki so ujeli redko belo morsko kumaro.

In tudi letos čudež ni umanjkal. Nad goro Paektu so se oblaki razkropili z "misteriozno ekstazo", da je bil sij okoli lune tako močan in je povzročil dnevno svetlobo, ki je sredi noči obsijala skrivno uporniško oporišče, kjer se je rodil Kim.

Od skladatelja do pilota in golfista
A čudeži se ne dogajajo samo okoli Kima, ampak lahko tudi samega voditelja glede na spisek njegovih dosežekov označimo za "čudežnega" moža. Uradni mediji ga vseskozi opisujejo kot edinstvenega velikega človeka, čigar dosežki kljubujejo logiki in vremenskim vzorcem.

Kim je poln tako teoretičnega kot praktičnega znanja. Na noge je postavil televizijsko in filmsko industrijo v državi, do svojega 23. leta napisal šest oper, objavil tezo o korejski zgodovini, medtem ko so njegova znanstvena dognanja v kmetijstvu in industriji pomagala kmetom in delavcem pri povečanju proizvodnje.

Kima odlikuje tudi izreden fotografski spomin, ki ga utrjuje z vsakodnevnim urjenjem, in z lahkoto si lahko zapomne telefonske številke delavcev ter osebne biografije njegovih kadrov.

Kljub temu, da ga je strah letenja in se na sicer redka potovanja v tujino (to pomeni v Rusijo ali na Kitajsko) zato raje odpravi z vlakom, se je izučil za vojaškega pilota.

In še zadnja legenda, ki kroži o Kimu. Ko se je prvič lotil igranja golfa, mu je uspel neverjeten podvig, ko je vseh 11 lukenj zadel že iz prvega udarca. Za državne medije je takoj postal največji golfist, kar jih je videl svet.

G. V.