Foto: Reuters
Foto: Reuters

TikToku zaradi zbiranja podatkov milijonov uporabnikov očitajo, da pomeni grožnjo za državno varnost.

O zahtevi za spremembo lastništva je prvi poročal ameriški časnik Wall Street Journal, za BBC pa jo je potrdil tudi TikTok.

Ameriški predstavniki leta opozarjajo, da bi lahko podatki o uporabnikih priljubljene aplikacije pristali v rokah kitajske vlade.

Vlada ameriškega predsednika Joeja Bidna želi, da se ByteDance umakne iz TikToka. Umik ByteDancea je soglasno predlagal tudi Odbor za tuja vlaganja v ZDA, ki nadzira tveganja za državno varnost, poroča Wall Street Journal.

TikTok ni zanikal poročanja, a so v podjetju dodali, da ni jasno, kaj bi umik pomenil v praksi. Sporočili so, da prisilna prodaja ne bi spremenila toka podatkov ali dostopa do njih.

"Če je cilj zaščita državne varnosti, umik ne bi rešil problema. Sprememba lastništva ne bi uvedla novih omejitev za pretok podatkov ali dostop do njih," je sporočil tiskovni predstavnik TikToka.

S prepovedjo TikToka je leta 2020 zagrozil že takratni ameriški predsednik Donald Trump.

TikTok zbira ogromno količino podatkov o svojih uporabnikih, podobno kot Instagram in Twitter. Lahko zajema biometrične podatke in ima dostop do lokacije uporabnikov.

V podjetju so sporočili, da si prizadevajo premakniti vse podatke, povezane z ZDA, v ZDA.

Pred tednom dni je bila v ameriškem senatu predstavljena zakonodaja, ki bi razširila predsednikova pooblastila za prepoved TikToka po vsej državi.

TikTok je že prepovedan na vladnih telefonih v ZDA, Kanadi in EU-ju. Izvršni direktor TikToka Šou Dzi Ču bo naslednji teden pričal pred ameriškim kongresom.

Državnim uradnikom odsvetovana uporaba TikToka