Foto: Reuters
Foto: Reuters

Priporočilo temelji na analizah domačih in tujih organizacij, predvsem organov, pristojnih za kibernetsko varnost, izhaja iz dopisa, v katerem vladni urad pojasnjuje, da se je v javnosti že večkrat pojavilo opozorilo o vprašanjih zbiranja podatkov uporabnikov aplikacije TikTok in s tem povezanih vprašanj o zasebnostih.

Aplikacija, kot opozarjajo, zahteva veliko pravic pri nadzoru in dostopu do podatkov o napravi, na kateri je nameščena. "To je sicer lastnost, ki je znana tudi pri aplikacijah drugih družbenih omrežij, pri pridobivanju soglasja lastnika naprave pa je TikTok bolj vztrajen od drugih," poudarjajo.

Zaposleni podjetja ByteDance, ki je lastnik omrežja TikTok, lahko dostopajo do uporabniških podatkov, v preteklosti pa se je zloraba dostopa v podjetju že zgodila, so opozorili na vladnem uradu za informacijsko varnost. Ob tem opozarjajo tudi na propagandne dejavnosti in vplivanje na javno mnenje.

"Zlorabljeni profili na družbenem omrežju se lahko izkoriščajo za distribucijo zlonamerne programske opreme ali usmerjajo uporabnike na zlonamerna ali zavajajoča spletna mesta," so še navedli.

V priporočilu so spomnili tudi, da je Evropska komisija svojim zaposlenim že prepovedala uporabo aplikacije TikTok, podobno so za zaposlene v državni upravi storile tudi ZDA in Kanada. Prav tako so v zadnjih dneh podobna opozorila in priporočila izdale številne države članice EU-ja, generalni sekretariat Sveta EU-ja pa je začasno ustavil uporabo aplikacije za svoje zaposlene, so na vladnem uradu zapisali v priporočilu.