"Planet Zemlja je zdaj naš edini delničar," je sporočilo vodstvo podjetja. Foto: AP

Chouinardovo osebno premoženje je težko okoli 1,2 milijarde dolarjev, pričakovani prihodki podjetja pa bodo letos znašali 1,5 milijarde dolarjev, piše BBC. Podjetje Patagonia je bilo ustanovljeno leta 1973 in v več desetih državah prodaja opremo in oblačila za pohodništvo.

"Kljub svoji ogromnosti viri na Zemlji niso neomejeni. Jasno je, da smo jih do zdaj preveč porabili. Namesto da bi še naprej jemali vrednost naravi in jo spreminjali v bogastvo, bomo uporabili bogastvo, ki ga ima podjetje, da zavarujemo naravo," je Chouinard pojasnil svojo odločitev, da se odpove lastništvu.

Podjetje, ki ima sedež v Kaliforniji, je že zdaj odstotek svojega letnega dobička namenilo zelenim aktivistom in zelenim praksam, a podjetnik je dejal, da je treba narediti za zaščito planeta še mnogo več. Družina Chouinard, ki je bila vedno lastnica podjetja, bo obdržala le še dva odstotka delnic, nadzor pa bo prevzela ameriška dobrodelna organizacija Holdfast Collective, katere cilj je "boj proti okoljski krizi". "Ves denar, ki ga ne bomo namenili za delovanje podjetja, bo šel vsako leto boju za varstvo okolja, obvarovanje biotske raznovrstnosti in podporo ogroženim skupnostim," je dodal. "Planet Zemlja je zdaj naš edini delničar," je dejal slikovito.

Chouinard sicer ni prvi milijarder, ki se je odpovedal svojemu bogastvu. Lani je Matthew Moulding, direktor podjetja Hut Group, ki ima v last več spletnih znamk z lepotnimi in prehranskimi izdelki, doniral sto milijonov dolarjev dobrodelni organizaciji. Ustanovitelj Microsofta Bill Gates je človekoljubnemu skladu namenil donacijo 20 milijard dolarjev.