Republikanci Bidnovo afero s pridom izkoriščajo in vlečejo vzporednice s primerom Donalda Trumpa. Foto: Reuters
Republikanci Bidnovo afero s pridom izkoriščajo in vlečejo vzporednice s primerom Donalda Trumpa. Foto: Reuters

Nov sveženj dokumentov z oznako tajno so odkrili na njegovem domu v Delawaru, so sporočili iz Bele hiše.

Biden je pozneje zagotovil, da v celoti sodeluje s pregledom pravosodnega ministrstva. "Odvetniki so odkrili manjše število dokumentov z oznako zaupno v prostorih za skladiščenje in omaricah pri meni doma in v moji zasebni pisarni. Zaupne dokumente in materiale jemljem zelo resno," je dejal Biden.

Ameriški pravosodni minister Merrick Garland je odredil preiskavo, ali je Biden pravilno ravnal z zaupnimi dokumenti. Vodil jo bo Robert Hur. "Poskrbel bom, da bo Hur dobil vse potrebno za svoje delo," je dejal Garland.

Prve zaupne dokumente so pred dnevi odkrili v nekdanji Bidnovi pisarni iz časa, ko je bil še podpredsednik ZDA, pisarno pa je uporabljal tudi po odhodu s položaja podpredsednika leta 2017, in sicer vse do začetka svoje predsedniške kampanje leta 2019. Biden je izrazil presenečenje nad prvim odkritjem in dodal, da ne bo niti spraševal, kaj je v dokumentih. Dokumente so sicer odkrili že novembra lani, tiskovna predstavnica Bele hiše Karine Jean-Pierre pa ni znala povedati, zakaj so čakali dva meseca, preden so poročali o odkritju oziroma so ga potrdili šele po tem, ko je o njem poročala televizija CNN. V dokumentih so zapiski in poročila o Ukrajini, kjer takrat še ni bilo vojne, o Iranu in Združenem kraljestvu.

Prvi sveženj približno desetih dokumentov so namreč našli 2. novembra, nekaj dni pred vmesnimi kongresnimi volitvami 8. novembra lani. Medtem je že potekala preiskava proti nekdanjemu predsedniku ZDA Donaldu Trumpu, ki je po odhodu s položaja leta 2020 odnesel s seboj na Florido več škatel zaupnih dokumentov.

Preiskavo dokumentov, najdenih v Bidnovi nekdanji pisarni Biden Penn Center, vodi zvezni tožilec iz Chicaga John Lausch, ki ga je na položaj imenoval Trump.

"Na dan prihajajo napake"

Bidnova politična zadrega zaradi tajnih dokumentov narašča, saj republikanci na čelu s Trumpom to zdaj s pridom izkoriščajo. Čeprav so okoliščine obeh primerov drugačne – Biden za dokumente ni vedel, Trump pa jih je namenoma odnesel s seboj –, se številnim ameriškim volivcem zdi, da sta Trump in Biden zagrešila enako dejanje. "Zdaj, ko demokrati ne vladajo več tako prepričljivo v Washingtonu, prihajajo na dan napake in odgovornost," je dejal James Comer, novi vodja odbora za nadzor v predstavniškem domu kongresa, v katerem imajo republikanci večino.

Zakon zahteva, da se morajo vsi dokumenti iz Bele hiše, tudi tisti z oznako tajno, po koncu predsedniškega mandata izročiti nacionalnim arhivom.

ZDA: Imenovan posebni tožilec glede zaupnih dokumentov pri Bidnu
Našli nov sveženj Bidnovih tajnih dokumentov
Pri Bidnu najdeni novi zaupni dokumenti