Trump je iz Bele hiše odnesel okoli 11.000 strani dokumentov. Foto: Reuters
Trump je iz Bele hiše odnesel okoli 11.000 strani dokumentov. Foto: Reuters

Preiskovalci lahko zdaj nadaljujejo delo in zasežene dokumente pregledajo v celoti.

Sodišče, ki se je odločilo za imenovanje posebnega neodvisnega pravnega strokovnjaka, ni imelo pristojnosti, da bi državi prepovedalo uporabo zakonito zaseženih dokumentov v kazenskih preiskavah, je v obrazložitvi odločitve navedlo prizivno sodišče.

"Zakon je jasen. Ne moremo napisati pravila, ki bi kateremu koli subjektu pod preiskavo omogočalo, da po izvršitvi sodnega naloga blokira vladne preiskave. Prav tako ne moremo napisati pravila, ki bi to dovoljevalo le nekdanjim predsednikom," je še zapisalo sodišče.

Odločitev prizivnega sodišča predstavlja zmago za ameriško pravosodno ministrstvo, ki se že nekaj časa pritožuje, da posebni neodvisni strokovnjak Raymond Dearie ni pooblaščen za pregled zaupnih dokumentov in lahko izvaja le pregled dokumentov, ki nimajo oznake zaupno.

Za zdaj še ni jasno, ali se bodo Trump in njegovi odvetniki na četrtkovo sodbo pritožili.

Agenti Zveznega preiskovalnega urada (FBI) so 8. avgusta na Trumpovem posestvu Mar a Lago zaplenili okoli 11.000 strani dokumentov, ki jih je Trump odnesel s seboj iz Bele hiše, namesto da bi jih v skladu z zakonom predal nacionalnemu arhivu. Med njimi je bilo okoli sto dokumentov zaupne narave, do hrambe katerih kot nekdanji predsednik ni upravičen.

Trumpovi odvetniki so se nato pritožili na zvezno sodišče na Floridi, tam pa je sodnica Aileen Cannon, ki jo je na položaj imenoval Trump, blokirala preiskavo. Imenovala je posebnega neodvisnega pravnega strokovnjaka, konservativnega zveznega sodnika iz Brooklyna Dearieja, da pregleda dokumente, in s tem preiskavo ustavila.