Amriški predsednik Donald Trump si je prvič od razglasitve pandemije 13. marca v javnosti nadel zaščitno masko. Foto: EPA
Amriški predsednik Donald Trump si je prvič od razglasitve pandemije 13. marca v javnosti nadel zaščitno masko. Foto: EPA

Ameriški predsednik Donald Trump, ki je med drugim zasmehoval svojega tekmeca na predsedniških volitvah Joeja Bidna, ker je nosil zaščitno masko, je zdaj storil enako. "Nikoli nisem nasprotoval maskam, verjamem pa, da jih je na določenih mestih ob določenem času treba nositi," je dejal, ko je zapuščal Belo hišo.

Ob sobotnem obisku vojaške bolnišnice Walter Reed v Washingtonu je pojasnil, da so maske smiselne, "če si v določenem okolju, kjer se pogovarjaš z veliko vojaki in ljudmi, ki so, v nekaterih primerih, prišli ravno z operacijske mize. Mislim, da je maske dobro nositi." Trump se je tako odločil po rekordnem številu okužb v državi in opozorilih strokovnjakov, naj le začne upoštevati priporočila svojega kabineta.

V zadnjih 24 urah več kot 66.000 novo okuženih

ZDA imajo največ okuženih na svetu, več kot 3,2 milijona, kot tudi umrlih zaradi covida-19, 134.777, kažejo podatki Univerze Johnsa Hopkinsa. Samo v zadnjih 24 urah so potrdili 66.528 novih okužb. Novo žarišče je postala ameriška zvezna država Louisiana. V sosednjem Teksasu so imeli celo rekordnih 10.500 novih okužb z novim koronavirusom.

Kljub naraščanju okužb po številnih ameriških zveznih državah medtem še naprej sproščajo zaščitne ukrepe. Na Floridi so tako v soboto za javnost znova odprli zabavišči park Disney World, čeprav so v tej zvezni državi našteli 10.360 novih primerov okužb in 95 smrtnih žrtev.

Trump je presodil, da bi bilo v bolnišnici,
Trump je presodil, da bi bilo v bolnišnici, "kjer nekateri pridejo z operacijske mize", smiselno nositi zaščitno masko. Foto: EPA

Simbolni pomen (ne)nošenja maske

Do zdaj je bil Trump opazen z zaščitno masko le ob obisku tovarne Ford, in še to v zakulisju dogajanja, saj je v javnosti pred novinarji ni hotel nositi, "da jim ne bi ugodil". Tisti, ki so blizu Trumpu, pa so za agencijo AP povedali, da maske ne želi nositi zato, ker da bi izpadel slabič in bi preusmeril pozornost javnosti na zdravstveno krizo, namesto na reševanje gospodarstva.

Maske ne bo nosil na uradnih sprejemih

Nato pa je v četrtek v pogovoru za Fox Business Network celo izjavil, da si je všeč z masko, in se primerjal s fikcijskimi junakom Lonom Rangerjem, ki se s staroselcem Tontom bojuje proti odpadnikom na ameriškem zahodu (v istoimenskem filmu The Lone Ranger je staroselca Tonta igral Johnny Deep, junaka filma pa Armie Hammer). Je pa Trump prepričan, da obrazne maske ne bo nosil, ko bo sprejemal tuje predsednike, diplomate, kralje in kraljice.

V preteklih tednih je bilo pozitivno testiranih na covid-19 kar nekaj bližnjih sodelavcev in članov družine Trump. Okuženo je bilo dekle Trumpovega sina Donalda mlajšega Kimberly Guilfoyle, in to ravno pred Trumpovim shodom v Mount Rushmoru 3. junija, zaradi česar je moral par v samoosamitev.