Foto: EPA
Foto: EPA

Za ameriško zvezno državo Kalifornijo, ki ima skupno 298.000 okužb, se je virus novega korona virusa razširil v Teksasu (233.700) in na Floridi (232.700). Okužbe najbolj naraščajo v Arizoni, ki ima od omenjenih držav najmanj prebivalcev, vendar pa že 113.000 okuženih in več kot 2000 mrtvih.

Florida je ena redkih držav, ki ne objavlja števila hospitaliziranih bolnikov, a je več kot 50 bolnišnic priznalo, da imajo zapolnjene zmogljivosti za intenzivno nego. V četrtek so na Floridi potrdili 120 smrti, kar je največja dnevna rast do zdaj, skupaj pa je umrlo že več kot 4000 ljudi.

Primeri okužb in smrti zaradi covida-19 opazno naraščajo tudi v zvezni državi Georgii in Južni Karolini. V zvezni državi New Yorku, kjer se je epidemija najbolj razširila, se razmere zdaj vendarle nekoliko umirjajo – v četrtek so potrdili le 584 novih okužb, umrlo je osem ljudi, do zdaj pa je za covidom-19 umrlo 32.283 okuženih.

Republikanci manj naklonjeni predvolilnim konvencijam

Sorodna novica Vrhovno sodišče: Trump mora tožilcem predati svoje davčne napovedi

Naraščanje okužb je začelo skrbeti tudi republikance, ki jih je do zdaj zanimalo predvsem okrevanje gospodarstva. Vse manj je navdušenja nad idejo ameriškega predsednika Donalda Trumpa o izvedbi glavnega dela nacionalne predvolilne konvencije konec avgusta v Jacksonvillu na Floridi, potem ko mu je Severna Karolina odrekla zagotovilo, da bo lahko ob prejemu predsedniške nominacije napolnil dvorano.

Trump je sklepni del konvencije nato preselil na Florido, vendar zdaj resno razmišlja o pobudi, da bi vse skupaj potekalo na prostem. Že najmanj pet republikanskih zveznih senatorjev se je izreklo, da jih na konvenciji ne bo. Udeležbo odsvetujejo tudi zdravniki in duhovniki, nekaj prebivalcev Jacksonvilla, med njimi lastniki lokalov, pa so vložili tožbo proti konvenciji.

Tiskovna predstavnica Bele hiše Kayleigh McEnany je sicer v sredo zagotovila, da je vse v redu, priprave potekajo v skladu z načrti, Trump pa se veseli udeležbe na konvenciji, ki da bo varna. Demokrati so že pred tedni sporočili, da bo njihova konvencija v Wisconsinu skoraj v celoti virtualna.