Schumer je sporočil, da so senatorji dosegli vsaj začasno rešitev glede javnega dolga. Foto: Reuters
Schumer je sporočil, da so senatorji dosegli vsaj začasno rešitev glede javnega dolga. Foto: Reuters

Vodja demokratske senatne večine Chuck Schumer je oznanil, da je senat v četrtek dosegel dogovor o podaljšanju dovoljene zgornje meje javnega dolga do začetka decembra. Ameriški javni dolg se brez sprememb ne more dvigniti čez trenutno mejo 28.400 milijard dolarjev.

Vodja republikancev Mitch McConnell je v senatu demokratom predlagal, naj brez njih dvignejo dovoljeno zgornjo mejo javnega dolga do decembra, republikanci pa jih pri tem ne bodo blokirali.

Sorodna novica ZDA grozi prvi bankrot javnih financ v zgodovini

"Vesel sem, da je McConnell končno priznal, da moramo plačati dolgove, ki smo jih ustvarili v času vlade Donalda Trumpa," je izjavil predsednik odbora za proračun, neodvisni senator Bernie Sanders iz Vermonta.

Tiskovna predstavnica Bele hiše Jen Psaki je sporočila, da jim takšno ravnanje ni všeč, ni pa naravnost zavrnila možnosti začasnega podaljšanja, saj je to še vedno bolje kot plačilna nesposobnost.

Podaljšanje tudi začasno pomirja finančne trge, delnice na Wall Streetu so začele v četrtek znova rasti.

Če se meja javnega dolga v ZDA ne bi povišala do 18. oktobra, bi med drugim zaostajala izplačila za podporo brezposelnim, bonov za hrano, plač zveznim uslužbencem in podobno.

Ameriški gospodarstveniki sicer pozivajo kongres, naj odpravi zakonsko potrebo po rednem višanju dovoljene zgornje meje javnega dolga, ker politika s tem po nepotrebnem povzroča nemire v gospodarstvu.