Foto: Reuters
Foto: Reuters

Odločitev sledi tožbi pravosodnih ministrov Louisiane in Misurija, ki sta menila, da je šla vlada predaleč v želji, da bi omejila nekatere napačne informacije.

Tožba trdi, da je zvezna vlada preveč pritiskala na družbene medije, naj onemogočijo objave proti prizadevanjem za boj proti pandemiji covida-19, med drugim objave proti cepljenju, in glede lažnih političnih objav pred volitvami.

Sodnik Terry Doughty je sklenil, da med drugim ministrstvo za zdravje in Zvezni preiskovalni urad (FBI) ne smeta komunicirati z družbenimi mediji, če to pomeni spodbujanje ali pritisk za odstranitev ali blokado določenih objav, ker to pomeni kršitev svobode govora, ki jo jamči prvi amandma k ustavi.

Sodnik je dovolil nekatere izjeme in vladi dovolil komuniciranje z družbenimi mediji, če gre za tveganje za nacionalno varnost ali kaznive dejavnosti.

Odločitev med drugim zadeva še zunanje in pravosodno ministrstvo, pa tudi več vidnih predstavnikov, kot sta tiskovna predstavnica Bele hiše Karine Jean-Pierre in minister za domovinsko varnost Alejandro Mayorkas.