Temnopolti prebivalci predstavljajo četrtino prebivalstva Alabame. Foto: Reuters
Temnopolti prebivalci predstavljajo četrtino prebivalstva Alabame. Foto: Reuters

Tesna večina na vrhovnem sodišču ZDA je potrdila sodbo zveznega prizivnega sodišča, ki je ugotovilo, da so nove meje kongresnih okrožij v Alabami, ki so jih zarisali republikanci, v nasprotju z zveznim zakonom o volilnih pravicah, ki je bil sprejet za zaščito temnopoltih volivcev na jugu ZDA.

Republikanci so okrožja oblikovali tako, da so praktično skoraj vse temnopolte volivce potisnili v le eno okrožje, kar v praksi pomeni, da lahko demokrati v Alabami računajo na le enega od skupaj sedmih sedežev v zveznem kongresu.

V Alabami je temnopoltih 25 odstotkov prebivalcev, ki večinoma volijo demokrate, republikanci pa so meje zarisali tako, da bi si lažje zagotovili večino v preostalih šestih okrožjih. Odločitev vrhovnega sodišča pomeni, da demokrati v konservativni zvezni državi v prihodnje verjetno lahko računajo na dva sedeža v zveznem kongresu.

Zagovorniki državljanskih pravic so z zaskrbljenostjo čakali na odločitev vrhovnega sodišča, kjer imajo konservativni sodniki, ki so jih imenovali republikanski predsedniki, sicer trenutno večino šestih glasov proti trem.

Liberalni manjšini treh sodnic sta se pri odločitvi pridružila konservativni sodnik Brett Kavanaugh in predsednik sodišča John Roberts.