Delavci Amazona se pritožujejo nad slabimi razmerami za delo in zatiranjem njihovega boja za boljše razmere. Amazon je medtem močno povečal svoje dobičke. Foto: Reuters
Delavci Amazona se pritožujejo nad slabimi razmerami za delo in zatiranjem njihovega boja za boljše razmere. Amazon je medtem močno povečal svoje dobičke. Foto: Reuters

Amnesty je Amazon obtožil kršenja pravice delavcev do boljših delovnih razmer. Amazon med drugim zaposlenim ne dovoli organiziranja v sindikate in kolektivnega pogajanja.

Organizacija Amazon poziva, naj spoštuje človekove pravice svojih zaposlenih, naj upošteva mednarodne standarde na področju dela in naj preneha gledati na sindikalne dejavnosti kot na grožnjo.

Po poročanju Al Džazire je Amnesty International Amazon obtožil tudi ponovne uvedbe proizvodnih ciljev pred božičnimi prazniki, ki jih zaznamuje velika prodaja. Te cilje so opustili marca letos, potem ko je skladiščni delavec Amazona podjetje obtožil, da ne naredi dovolj za zaščito zaposlenih pred širjenjem okužbe z novim koronavirusom na delovnem mestu.

Amazon sporoča, da je v času pandemije dosegel rekordne dobičke, saj so se številni ljudje odločili za nakupe prek spleta. Podjetje je tako postalo vredno tisoč milijard dolarjev. Predsednik uprave Amazona Jeff Bezos, najbogatejši človek na svetu, je postal tudi prvi človek, ki se je dokopal do več kot 200 milijard dolarjev osebnega premoženja.

V Amnestyju pa opozarjajo, da so ob rekordnem bogatenju podjetja v času pandemije delavci Amazona izpostavljeni tveganju za zdravje in življenje.

Amazon na svoji spletni strani sicer sporoča, da se zaveda svoje odgovornosti za "spoštovanje in upoštevanje mednarodno priznanih človekovih pravic z etičnim obravnavanjem njihove delovne sile".

Podpredsednik oddelka Amazona za mednarodne dejavnosti Dave Clark je medtem napovedal, da bodo polno zaposleni delavci upravičeni do prazničnega bonusa 300 dolarjev, drugi delavci pa naj bi prejeli 150 dolarjev. Skupaj naj bi podjetje delavcem tako dalo 500 milijonov dolarjev.