Donald Trump je Amy Coney Barrett imenoval kmalu po smrti Ruth Bader Ginsburg, ne glede na to, da so republikanci leta 2016 zavrnili obravnavo nominacije kandidata za vrhovnega sodnika Merricka Garlanda, ki ga je predlagal predsednik Barack Obama z argumentom, da se v volilnem letu sodniki ne potrjujejo. Foto: Reuters
Donald Trump je Amy Coney Barrett imenoval kmalu po smrti Ruth Bader Ginsburg, ne glede na to, da so republikanci leta 2016 zavrnili obravnavo nominacije kandidata za vrhovnega sodnika Merricka Garlanda, ki ga je predlagal predsednik Barack Obama z argumentom, da se v volilnem letu sodniki ne potrjujejo. Foto: Reuters

Teden dni pred volitvami imenovanje 48-letne Amy Coney Barrett predstavlja zmago za predsednika Donalda Trumpa, ob katerem je prisegla nova vrhovna sodnica. Sicer je po tradiciji prisega v palači vrhovnega sodišča, tokrat pa je bila kar v Beli hiši.

Pričakovana potrditev nove vrhovne sodnice je bila strankarska in je povsem ponazorila politično delitev v državi. V glasovanju so bili demokrati enotni. Vseh 45 je glasovalo proti. Hkrati so proti glasovali še dva neodvisna senatorja in republikanka Susan Collins iz Maina. Izid glasovanja je bil znan vnaprej, saj je na primer pretekli konec tedna republikanka Lisa Murkowski z Aljaske napovedala, da bo glasovala za, čeprav nasprotuje, da se je potrjevanje izvedlo tako blizu splošnih volitev.

Od smrti liberalne sodnice Ruth Bader Ginsburg je trajalo dober mesec dni za potrditev njene naslednice, kar je svojevrsten rekord, in republikanci so si s tem za desetletje ali dve zagotovili konservativno smer ZDA z odločitvami vrhovnega sodišča, ne glede na to, kdo bo predsednik in kdo bo imel večino v kongresu. Zdaj imajo konservativci na sodišču večino s šest proti tri.

"To je veličasten dan za Ameriko, za njeno ustavo ter za pošteno in nepristransko vladavino prava. Ustava je zadnji branik ameriške svobode. Zvesto uresničevanje zakonov pa je temeljni kamen naše republike," je po prisegi dejal Trump, ki je predtem imenoval že Neila Gorsucha in Bretta Kavanaugha.

"Ločitev odgovornosti od politične naklonjenosti je to, kar dela sodno vejo oblasti za posebno. Sodnica ni neodvisna le od kongresa in predsednika, ampak tudi od svojih zasebnih prepričanj, v skladu s katerimi sicer ravna. Prisega zajema bistvo sodniške odgovornosti. Vladavina prava mora zmeraj prevladati," je dodala Barretova, ki je šele peta vrhovna sodnica v ameriški zgodovini in druga konservativna.

Trumpov izzivalec, nekdanji podpredsednik Joe Biden, je potrditev Barrettove v izjavi ostro kritiziral. "Hitra in precedenčna potrditev Amy Coney Barrett za vrhovno sodnico sredi volitev bi morala biti jasen in glasen opomnik vsakemu Američanu, da vaš glas šteje," je zapisal.

Biden, tako kot drugi demokrati, ki so potrditvi nasprotovali, menijo, da je Trump tako hitro predlagal Barrettovo, da bi pomagala pri rušenju Obamove zdravstvene reforme, o kateri bo sodišče presojalo 10. novembra. "Ta cilj, ki je cilj republiakncev že deset let, je bil lakmusov test pri izbiri kandidata, ne glede na to, kakšno škodo bo to povzročilo senatu, ameriški veri v legitimnost vrhovnega sodišča in naši demokraciji, ter ne glede na to, da je Obamacare med to pandemijo obvaroval na milijone ljudi," je dodal.

"Današnji dan bo šel v zgodovino kot eden najmračnejših v 231-letni zgodovini ZDA. Naj se ve, da bodo Američani, njihova življenja, svoboščine čutili posledice te nominacije za celotno generacijo," je izjavil vodja senatne manjšine Chuck Schumer. Vodja večine Mitch McConnell pa je demokratske kritike zavrnil: "Vsak senator, ki je glasoval za potrditev, mora biti ponosen."

Amy Barrett zasedla mesto vrhovne sodnice